V roce 2005 jsem zdědila zemědělskou půdu, na kterém stojí část skleníku. Majitel skleníku, ač několik let nic tam nepěstuje a skleník je v dezolátním stavu mi nedovolí vstup, abych se mohla dostal na další část svého pozemku,který na pozemek navazuje.Chce, abych mu prodala pozemek, ale já bych se pak nemohla dostat, neměla bych přístup ke své další parcele. prosím o radu. Děkuji Draha Stehlíková

Odpověď

Dobrý den,



Z Vašeho dotazu není zcela zřejmé, jak Vám vlastník skleníku brání v přístupu, zda tím, že Vám neumožní vstup do skleníku je zabráněn vstup na Váš pozemek. V první řadě bychom doporučili ověřit si, na základě jakého občanskoprávního titulu je sousedův skleník na Vašem pozemku postaven. Pokud půjde o smluvní ujednání, pak záleží na obsahu smlouvy, zda v ní je obsaženo právo průchodu přes skleník. Stejně tak pokud byl skleník vystavěn před rokem 1991 na základě práva osobního užívání pozemku, záleží na obsahu dohody o osobním užívání pozemku.



Co se týče případného prodeje pozemku, v kupní smlouvě můžete podmínit přechod vlastnického práva k pozemku pod skleníkem zřízením věcného břemene odpovídajícího právu průchodu přes skleník.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář