Dotaz: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat Zateplujeme dům vatou - rockwool -airrock ld - firma tuto vatu přidělala, ale nezakryla a při dešti vata zmokla. Firma mi tvrdí, že vata vyschne. Na vatu se bude přidělávat obložení z umělé hmoty. Nemusí se zateplení z vaty vyměnit? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Při zabudování tepelných izolací na bázi minerálních vláken nebo kamenné vlny do skladby stěn nebo střech obecně platí, že materiál má být suchý a při pokládce nebo osazování je dbáno na dostatečnou ochranu proti dešti.

Základní požadavky na stavební materiály jsou dány příslušnými závaznými vyhláškami (o obecných technických požadavcích na výstavbu), které se zabývají užitím a zabudováním výrobků do staveb a technickými normami (není pravda, že normy neplatí). Např.:
- ČSN 72 7311 – Výrobky z minerální vlny. Desky z minerální vlny. Technické požadavky.
- ČSN EN 1603 (72 7047) ČSN EN 1604 (72 7048) Tepelně izolační výrobky pro použití ve stavebnictví. Stanovení rozměrové stability.
- a řada dalších

V případě provětrávané fasády – předpokládám dle použití desek Airrock LD a plastový obklad – je pravděpodobné, že materiál po čase vyschne. Avšak vzhledem k velké nasákavosti materiálu bych se obával, zda po vysušení nedojde k objemovým změnám, které by mohly mít vliv na celistvost a celkovou kvalitu izolační vrstvy, tedy i na zhoršení izolačních vlastností. Rovněž zde může dojít k rozvoji plísní ještě dříve, než izolace stačí vyschnout. Rozhodně je nepřípustné mokrou izolaci zakrýt obkladem.

V daném případě doporučuji obrátit se přímo na technického zástupce firmy Rockwool ve Vašem regionu. Výrobce vyrábí tyto desky pro použití ve skladbách střech a provětrávaných fasád a má bezpochyby i zpracované technické podmínky pro jejich použití. Firma pak musí postupovat v souladu s nimi a samozřejmě v souladu s platnou stavební legislativou a normami.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Vážená paní Líbalová,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice