Dotaz: PROVĚTRÁVANÁ PODLAHA

Dobrý den, chtěl bych provést provětrávanou podlahu na chalupě pomocí desek IPT.Nerozumím však tomu , jak se provede propojení odvětrávacího otvoru s deskami.
Děkuji za radu

Odpověď

Deska IPT z tvrdého HDPE má stavební výšku 70 mm. To znamená že optimální profil pro napojení přívodního potrubí by byl rovněž s výškou 70 mm. Většinou se na přívodní a odtahová potrubí používají plastové kanalizační trubky PVC KG, vhodný průměr je 100 mm. IPT deska většinou leží na upraveném podkladu (štěrkový podsyp nebo hubená betonová mazanina), takže potrubí je vhodné horní hranou lícovat s vrchem desek a spodní 3 cm upravit v podkladu nejlépe podbetonováním. Trubku je potřeba logicky osou směrovat mezi nopy, aby před ní byla již volná dutina. Použít lze samozřejmě i hranatá potrubí z nerezového plechu, plast bude mít však delší životnost.

Za důležitější považuji dobře promyslet systém přívodu a odvodu vzduchu, tedy rozteče přívodních a odtahových trubek (obvykle po 2 až 2,5 m) a zajištění převýšení odtahu pro vytvoření komínového efektu (alespoň 3,0 m). A především nad dutinu položit na beton dostatečnou vrstvu tepelné izolace, alespoň 16 cm polysyrénu, protože v dutině proudí chladný venkovní vzduch.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Doseděle, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice