Dotaz:izolace podlahy-podlahové topení

Dobrý den,poprosil bych vás o radu ohledně efektivní izolace podlahy polystyrénem.Stejně jako v předešlém dotazu i já mám přízemní RD typ bungalow již ve fázi hrubé stavby.Dům je postaven z cihel Heluz 44 STI SB(na pěnu),výška základové desky nad terénem je necelý 1m.Dle projektu je navrženo zateplení soklové části extrudovaným polystyrénem o síle 50mm,akorát nevím,kolik bych měl jít se zateplením pod terén,když mám relativně vysoko posazenou zákl.desku?!Hraje v tomto nějakou roli úprava terénu s přihrnutím hlíny zhruba do poloviny výšky soklu nad terénem?Ale hlavně jsem se chtěl zeptat na skladbu polystyrénu v podlaze.Dle projektu má dům psanou tepelnou ztrátu 5.9kw,jako způsob vytápění jsem se nakonec rozhodl pro el.podlahové vytápění,proto řeším sílu a složení izolace.Jelikož vím,že extrudovaný polystyrén má několikrát lepší izolační vlastnosti oproti klasickému EPS podlah.polystyrénu a k izolaci podlah mám k dispozici 12cm a pak 5-6cm na betón,napadla mě kombinace např.60mm klasického EPS podlahového polystyrénu a 60mm extrudovaného polystyrénu s tím,že by se jednotlivé desky mohli i díky dvojí pokládce dávat napříč,čímž by se mohlo dále zamezit "studeným spojům",jak se dávají jednotlivé desky polystyrénu k sobě a někde nedolehnou přesně.Potřeboval bych od vás poradit,jaký poměr tloušťky jednotlivých polystyrénu bych měl zvolit,aby byla izolace efektivní,ale zároveň finančně ne tak náročná jako pokládka desek pouze z extrudovaného polystyrénu,který by byl v síle 12cm opravdu šíleně drahý.Předem díky za odpověď.E.C.

Odpověď

Pokud na tepelnou izolaci v podlaze s podlahovým vytápěním zbývá pouze 12 cm, není to mnoho.

Návrh tepelně izolační vrstvy by měl vyjít z tepelně technické legislativy a předpisů, tedy především z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).

Pro podlahu přilehlou k zemině s podlahovým vytápěním je minimální požadovaná hodnota U 0,30 W/m2.K a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). V případě použití tepelné izolace na bázi EPS se součinitelem tepelné vodivosti λ 0,042 W/m.K bude hodnota součinitele prostupu tepla U 0,35 (W/m2.K), což je z pohledu ČSN nevyhovující. Pokud by se použil pouze extrudovaný polystyrén XPS se součinitelem tepelné vodivosti λ 0,032 W/m.K, pak bude celková hodnota součinitele prostupu tepla podlahy U 0,27 (W/m2.K). To již splňuje minimum dle normy. Kombinace těchto materiálů 6 cm + 6 cm pak splní minimální požadovanou hodnotu U dle ČSN 0,30 W/m2.K. Nejedná se o příliš efektivní řešení. V případě podlahového systému vytápění bych se opravdu přimlouval k přiblížení se k doporučené hodnotě U dle normy. Zvažte tedy, zda nepoužít do podlahy například desky na bázi polyuretanu (PU) se součinitelem tepelné vodivosti λ kolem 0,028 W/m.K. Pak by se již celková hodnota součinitele prostupu tepla U dostávala na hranici 0,23 (W/m2.K). Po dokončení podlahy již nebude možno dodatečně nějakou další izolaci přidat, proto bych právě zde na tepelně izolačních vlastnostech podkladních vrstev rozhodně nedoporučoval šetřit.

Pokud se jedná o izolaci soklu, doporučení je, aby tepelná izolace zabíhala minimálně 80 cm pod úroveň upraveného terénu. Jako nejmenší minimum lze připustit 60 cm a to i s ohledem na výše položenou úroveň základové desky. Důležitá je i tloušťka zateplení soklu, 5 cm XPS lze považovat za minimum, přimluvil bych se za víc.

S přátelským pozdravem Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice