Dotaz: Dobrý den. Prerabíme 55 ročný dum dum je nad zemi cca 50cm nepodpivničený vnutorne príčky musíme podrezat pujdou nove omitky atd mame tam 4 izby chodba kupelna veranda prosím o radu jak mám udelat podlahu když vstupna veranda chodba kupelna a jedna izba je beton v jedne rovine ktery je asi neodizolovaný a další 3 izby jsou asi o 5 cm nižší kde je drevena podlaha a pod ní skvara nechci robit podlahove kureni len to chcem dat do roviny ale co jstou skvarou a nemam prostor to jeste zdvihnout o nekolik cm cely mnel bych dat na ten beton ipu a dalí poter?bude tam dlažba a v tech 3 izbach plavajici podlaha dík

Odpověď

Pokud plánujete podříznutí vnitřních zdí a hodláte zároveň ponechat podlahy, znamená to, že podříznutí nebude možné provést pod úrovní podlah. Obvyklejším řešením je současná rekonstrukce skladeb podlah.
Výhodou celkové rekonstrukce podlah pak je, že se může provést celoplošná izolace asfaltovými pásy v ploše místností, která je napojená na izolaci vloženou do vnitřních zdí. Principem je vytvoření izolační vrstvy v ploše celé stavby, která bude mít dlouhou životnost. Předpokládá se v řádu 80 až 150 let. Aby systém správně fungoval, je nutné provést správné propojení izolací. To znamená že se ze zdí ponechají dostatečné přesahy a na tento „přesah“ se provede spojení s izolací podlahy. Spojení obou izolací se řeší zpravidla natavením asfaltových pásů. Pásy v ploše jsou provedeny na podkladový beton, jehož úroveň se stanoví s ohledem na celkovou výšku skladby podlahy. Vzhledem k požadavku na dlouhou životnost izolační vrstvy doporučuji použít kvalitní modifikované asfaltové pásy typu například Glastek nebo Elastek. Nepoužívat tedy levnější asfaltové lepenky typu IPA s papírovou nebo hadrovou vložkou. Rovněž doporučuji, pokud se bude provádět tento asfaltový pás nově, aby byl změřen radon. V případě výskytu středního nebo vysokého radonového indexu pozemku je nyní příležitost to řešit. Použít tedy jako protiradonovou bariéru pás s příslušnou plynotěsností a atestem na radon (Radonelast apod.).

Kromě toho je pak možné doplnit do podlah i správnou tloušťku tepelné izolace dle ČSN, to je prakticky poměrně hodně tepelné izolace i bez ohledu na to, zda se bude provádět podlahové topení nebo ne. Tloušťka by tedy měla vyjít z tepelně technické legislativy a předpisů. Pokud bychom měli vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro podlahu z vytápěného prostoru přilehlou k zemině je požadovaná hodnota U 0,45 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,30 (W/m2.K). Navíc do vzdálenosti 1,0 m od vnější hranice budovy se uplatňují hodnoty pro vnější stěny – tedy již poměrně přísné hodnoty pro požadované U 0,38 a doporučené 0,25 (W/m2.K).

Prakticky to znamená v tom prvním nejmírnějším případě v ploše podlahy nejméně 8 cm tepelné izolace na bázi polystyrénu, prakticky je doporučeno dávat 12 a více. Po obvodu stavby pak minimálně 12 cm. Jeli v podlaze na tepelnou izolaci málo místa, lze použít materiály s lepší tepelnou izolací. Běžné podlahové expandované polystyrény mají součinitel tepelné vodivosti λ cca 0,042 (W/m.K). Extrudované polystyrény (XPS), obchodní názvy jsou například Styrodur, Styrofoam apod.) mají tento součinitel tepelné vodivosti λ cca 0,032 (W/m.K). Lze je tedy použít v menší tloušťce při stejném efektu. Podobně na tom jsou i polyuretanové desky. Lze tedy kombinovat desky z XPS po obvodu (podél obvodové stěny 1 m) a EPS v ploše pro splnění minima v tloušťce 8 cm.
Pokud se bude v místnostech, kde jsou nyní prkna provádět nová plovoucí podlah, pak myslím je nejlépe starou podlahu zvednout a veškeré škvárové násypy vybrat. Často se v souvislosti se škvárou v domech vyskytuje radon, takže odstranění této vrstvy neuškodí. Pak by se provedla nová skladby podlahy dle uvedených doporučení, shora uzavřená hlazenou betonovou vrstvou 5 cm s Kari sítí, která bude podkladem pro plovoucí podlahu. Obdobně bych doporučil postupovat i u stávajících betonových podlah.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Brano, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice