Dobrý den, budu betonovat podlahu v dílně. Je možné pod beton použít starý beton který se drolí ? V nejnižším bodě bude 13 cm betonu v nejvyšším 2cm Po celé ploše bude kari síť a dilatace podél stěn. Sedne si beton a najde si cestu aby po zarovnání do roviny a následném zatvrdnutí neklesal i bez hutnění staré sutě ? Děkuji. Podklad je pevný beton ovšem ve spádu kvůli pohybu konstrukce která byla podchycena před pěti lety. Přikládám odkaz na video materiálu jenž bych nasypal pod nový beton abych snížil spotřebu. https://youtu.be/xdw2BTEudHE mockrát děkuji.


Odpověď

Dobrý den,
Tento drolící se beton, který „roztrhnete“ v ruce se nejeví jako vhodný materiál do podkladní vrstvy. Podkladní vrstva musí být v první řadě únosná. Představte si, jak by se drtil na prach, kdyby se hutnil. Pokud by byl beton kvalitní, dal by se použít přímo do míchaného betonu, ale už podle videa není. Spíše mi to připomíná nějaký druh nivelačního zatvrdlého materiálu nebo hodně lehčeného betonu, ten by se musel téměř rozemlít aby se dal použít.
Jako podsyp pod desku se používá z takovýchto směsí například betonový recyklát, který se hutní, nebo například liapor zásyp, který se nehutní.
Promyslete, jestli v ploše dílny nebude lepší nalít o pár kubíků kvalitního betonu navíc.
Jaká je vaše uvažovaná tloušťka desky a jaká bude nášlapná vrstva? Jaké zatížení podlahy plánujete (pochozí, stroje, auto?)?

S přáním pěkného dne a

S pozdravem

Kristýna Adamovičová
+420 731 697 518
k.adamovicova@akistav.cz
AKISTAV s.r.o.

AKISTAV s.r.o.