Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně regulace vytápění. Mám ve starší zástavbě byt s lokálním vytápěním vlastním plyn.kotlem. Místnosti jsou osazené deskovými radiátory s term.hlavicemí, v obývacím pokoji je radiátor bez hlavice a prostorový termostat. Je z hlediska úspor výhodnější snižovat teplotu v době kdy jsou všichni např.v zaměstnání (na kolik nechat teplotu klesnout)? Podotýkám že obvodové zdi (plná cihla 45cm)zatím ještě nemají zateplení.
Jakou teplotu "vody" v topné soustavě doporučujete ?
Děkuji za odpověď.

Odpověď

Z hlediska úspor tepla je účelné vytápět prostory pouze na požadované teploty a pouze v době, kdy jsou tyto prostory využívány. V době, kdy prostory využívány nejsou, je účelné omezovat provoz otopných těles. Vnitřní teplota by ale neměla klesnout příliš, jako hranice se udává 15°C. A to jednak proto, aby při přílišném poklesu teploty nedocházelo ke kondenzaci vodních par na stěnách a tím k možnému vzniku plísní a jednak proto, aby bylo možno prostor vytopit na potřebnou teplotu v přijatelně dlouhé době.

Popsaný způsob regulace, tj. termostatickými hlavicemi a prostorovým termostatem v referenční místnosti takovýto způsob regulace umožňuje.
Teplota topné vody v teplovodní otopné soustavě byla v době výstavby domu stanovena projektem. Vzhledem k době výstavby lze předpokládat, že projektové hodnoty byly 90/70 °C. Protože docházelo k předimenzovávání otopných těles, zřejmě by pro dostatečné vytápění postačovala i teplota nižší. V současné době je pro teplovodní vytápění používána výstupní teplota vody 75 °C. Praktickou teplotu je nutno vyzkoušet, bude ale záviset i na klimatických podmínkách, zejména na intezitě větru podle polohy bytu v domě.
Zateplením domu se významně změní tepelná ztráta a tím bude možno teplotu topné vody snížit. Dostačující teplotu bude nutno určit zkusmo.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den pane Pavlíku. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice