Dotaz: Dobrý den, před 2 lety jsme koupili novostavbu od společnosti Central Group (záruční doba je 36M), součástí domu již byla venkovní dlažba, jejíž výběr jsme nemohli již ovlivnit, v současné době jsme zjistili, že pokud je dlažba mokrá nebo na ní je jen pár vloček sněhu tak se po ní nedá chodit, šíleně klouže. Je možné tuto závadu reklamovat? Musí přeci existovat normy na venkovní dlažbu, krom mrazuvzdornosti. Jak postupovat v případě, že je reklamace možná, ale dodavatel ji neuzná. Děkuji moc Lucie Králová

Odpověď

Dobrý den,


pro stanovení Vašich konkrétního obsahu Vašich práv je v prvé řadě nutné určit režim závazkového vztahu, který vznikl mezi Vámi a společností Central Group. Nadále vycházíme z předpokladu, že se jedná o občanskoprávní vztah, a že jste tedy smlouvu o dílo uzavřeli jako nepodnikající fyzické osoby.



Pokud se Vámi uvedená závada (tedy nadměrná kluzkost venkovní dlažby) projevila až nyní, a nikdy předtím dlažba tuto vadu nevykazovala (což je zejména u kluzkosti za mokrého počasí méně pravděpodobné), je zcela jistě možné ji reklamovat, a to nejlépe písemně formou doporučeného dopisu, neboť se jedná o vadu, která Vám znemožňuje řádné užíváni věci a která se vyskytla v záruční době 36 měsíců. Dodavatel bude pak povinen reklamaci vyřídit do 30 dnů a vadu odstranit. Technická norma pro protiskluznost existuje, bez příslušné dokumentace ale není možné k tomuto podat konkrétnější stanovisko.



Pokud by dodavatel odmítl Vaší reklamaci uznat, bylo by patrně nejvhodnějším řešením nechat si vyhotovit znalecký posudek, či alespoň méně nákladný odborný odhad, který by posloužil jako podklad pro Vaše tvrzení. Pokud by ani po zpracování znaleckého posudku dodavatel vady neodstranil, nezbylo by Vám, než se s Vaším nárokem obrátit na soud. V případě, že jste vadu neoznámili v zákonné lhůtě, tedy bez zbytečného odkladu poté, co se projevila, je ovšem možné, že soud Vašemu nároku z důvodu pozdního označení vady a určení požadovaného nároku, neposkytne ochranu.



Pro podrobnější doporučení a stanovisko k dalšímu postupu by bylo nutné znát další konkrétní informace k danému případu.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář