Dobrý den,

v únoru 2008 jsem od developerské firmy zakoupil rodinný domek. Záruka na stavební součásti domu je 3 roky. Nikde se ale nevyskytuje ve smlouvě záruka na pozemek,na kterém dům stojí. Myslím, že v místě je vysoká hladina spodní vody, loni v létě po přívalových deštích na poli nad námi vzniklo jezero vody,voda poškodila odpadní jímky,firma uznala reklamace a všem majitelům domů jímky postupně vyměňuje.
Ale od té doby voda protéká s malými přestávkami po komunikaci před domy a zaplavuje zahrádky za domy z druhé strany a to i v mrazech,takže je nelze plnohodnotně využívat.Vsaky na dešťovou vodu jsou plné.Navíc mám obavy o statiku domu,pokud je neustále ve styku s vodou.

Mám možnost toto reklamovat jako třeba skrytou vadu,požadovat slevu z ceny za nemožnost využívat zahradu,případně odstoupit od smlouvy?

Děkuji za odpověď

Odpověď

Dobrý den,


Ve vašem případě je podstatné, z jakého důvodu se udržuje voda na předmětných pozemcích. Důvodem může být spodní voda či nevhodně postavená stavba. V tomto případě Vám doporučujeme zjistit příčinu problému a pak se všemi podklady obrátit na právníka, jelikož k zodpovězení Vašeho dotazu je nezbytné vedle přesné příčiny problému také vědět, zejména jaký režim odpovědnosti jste si domluvili, za jakých podmínek jste nabyl vlastnické právo atd. Pokud by se například ukázalo, že pozemek byl naprosto nevhodný k zástavbě a tato okolnost byla prodávajícímu známa, ale ten Vám přesto pozemek i s rodinným domem prodal. Bylo by pravděpodobně možné od smlouvy odstoupit.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář