Dotaz: Dobrý den, rádi bychom Vás poprosili o radu ohl. rekonstrukce podlahy a zároveň akustické zlepšení parametrů. Jedná se o byt udělaný z půdy na cihlové bytovce. Podlahy tu původní majitel udělal cca 3cm betonový potěr na původní dřevěnou (fošnovou) podlahu půdy. Potěr nebyl nijak zpevněn, takže se do 2let začal drolit. Nyní jsou již výmoly v podlaze neúnosné, v podstatě již při došlapu slyšíme klepnutí podkladových desky a rádi bychom udělali celkovou rekonstrukci. Vzhl. k tomu, že jde slyšet i hodně hluku (hlasy, bouchání dveří) od sousedů, hledáme způsob rekonstrukce, kt. by pomohl řešit i tento problém.. Jedna firma nám nabídla suchou cestu - 2cm podlahového podsypu, na to podlahová deska 3cm a na ni jakákoliv povrchová krytina. A to buď aplikovat tento postup na částečně vydrolený betonový potěr nebo stávající potěr vytlouct a nanést na podkladové fošny.... Další firma navrhuje po odstranění vydroleného betonu 2vrstvy OSB desek a na to podlahovou krytinu.... Další firma nabízí zpevněný (sítěmi)betonový potěr a na to podlahovou krytinu.U této varianty máme obavy z příp. poškození stropů bytu pod námi.. Nejsme si jisti jakou variantu zvolit, aby řešila nejen akustiku, ale aby i vydržela víc jak 2 roky.. Velmi vám děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď

Dobrý den paní Pokorná, děkuji za Váš dotaz.


Aby bylo možno zhodnotit akustické vlastnosti stropní konstrukce, bylo by zapotřebí znát podrobně konstrukci stropu, nosný systém a jednotlivé materiály. Dle Vašeho popisu se zdá, že se jedná o dřevěnou trámovou konstrukci s omítaným podbíjením a prkenným záklopem shora, na který byla provedena mazanina. Může to ale být jinak a to je potřeba ověřit, například sondou do stropu.
Dělící konstrukce starších bytových domů, ať již se jedná o stropy nebo stěny, jsou proslulé svou malou schopností tlumit hluk. Je to způsobeno jednak tím, že podlahy nebyly prováděny jako plovoucí s kročejovou izolací a kromě toho – strop pod půdou nebyl původně vůbec navrhován pro byt ! Takže nemusí vyhovovat staticky ani akusticky.


Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532, zde se jedná o konstrukci stropu mezi místnostmi různých bytů. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. V daném případě se jedná především o ten první případ. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru, v daném případě hlasy. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je úměrná hmotnosti použitých materiálů, v případě konstrukcí dvojitých jde o vzájemný poměr plošných hmotností, správné volbě šířky vzduchové mezery, materiálu pohlcovače apod.


ČSN 73 0532 stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro strop mezi byty R´W ≥ 52 dB. Prakticky to znamená, že strop by měl mít laboratorní neprůzvučnost RW ≥ 55 dB, protože podmínku je potřeba navýšit o rezervu cca 3 dB. Pro starý strop je nutno hodnoty spočítat dle přesného popisu konstrukce a skladby stropu. Dodatečným řešením, které by šíření hluku vylepšilo by bylo osazení akustického podhledu do spodních místností, odkud se hluk šíří. Tím se vytvoří akusticky dvojitá konstrukce. Při návrhu akusticky dvojité konstrukce závisí jednak na fyzikálních vlastnostech obou konstrukcí (v tomto případě stávajícího stropu a nové sádrokartonové desky podhledu) ale významně rovněž na šířce vzduchové mezery mezi nimi. Do mezery je pak samozřejmě vložen pohlcovač, obvykle minerální vata v tloušťce kolem 4 -6 cm, pozor, není totožné s tloušťkou vzduchové mezery. Tato vata se používá v deskách (nutno použít desky k tomu určené), musí být polohově dobře umístěná a stabilizovaná. S tím jistě nemusí sousedi dole souhlasit.


Zvuková izolace se zvyšuje rovněž hmotností – tedy například provedení nové betonové desky. Přitížení stropu by však musel vyhodnotit statik! Zároveň je nutno myslet na kročejovou izolaci – tedy novou podlahu koncipovat jako plovoucí. Požadavek pro kročejový hluk, který stanovuje výše zmíněná norma, je L´w < 68 dB. Jako účinná ochrana se zde uplatňují správně provedené plovoucí podlahy. Z hlediska akustiky jsou výhodnější betonové desky, které však zatěžují strop. Nahradit je lze suchou montáží podlahových desek (SDK, Cetris, OSB apod.). Pod nimi musí být vlastní kročejová izolace (tuhá deska z MV), která je položena na vhodně upravené podloží, nejlépe opět nějaká deska. Nutno dodržet všechny předepsané detaily, především oddělení od stěn a pevných částí konstrukce stropu. Takže například na stávající vyspravený beton položit kročejovou izolaci (tuhé desky MV 3 cm a pak 5 cm betonové desky + vlastní nášlapná vrstva.


Doporučuji obrátit se na specializovanou kancelář v oboru akustiky, aby provedla kontrolní výpočet a návrh případného opatření a současně to posoudit statikem. Kontakty naleznete na internetu nebo v telefonních seznamech.

Energy Centre České Budějovice