Dobrý den, plánuji rekonstrukci podlah v přízemí v rodinném domě (cca 65 m2), který je podsklepený, Sklep není vytápěný .Dvě s místností mají betonové podlahy, třetí místnost má dřevěnou podlahu pod ní je škvárobeton. Sklep má klenuté stropy. V bytě je od podlah velice chladno. Rád bych podlahy izoloval a zateplil.


Plánuji tedy všechny stávající podlahy odstranit, dostat se až na klenbu. Tím by měl vzniknou prostor cca 20 až 25 cm pro nové podlahy. Pro zateplení chci použít polystyrén, následně OSB desky, ve dvou vrstvách a samozřejmě izolaci ( Glastek, Elastek) Jaká by měla být skladba nových podlah? Kolik cm polystyrénu použít?? Je dobré bourat stávající podlahy až na klenbu sklepa??? Plánoval jsem na tedy nejprve položit izolaci, následně hlazenou betonovou vrstvu s kari síti, vytvořit konstrukci s trámků mezi ně vložit polystyrén a následně dvě vrstvy OSB desek .

Sklep je vlhký, plánuji zateplení stropu sklepa bud polystyrénem, nebo vatou.

Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.


Po odstranění původních násypů, až na klenby, je potřebné provést výškové vyrovnání (např. keramzitem). Následující vrstva bude prostý beton s kari sítí tloušťky cca 5 cm. Pokud je stávající obvodové zdivo cihlové bude vhodné, aby betonová vrstva končila na úrovni spáry u zdiva pro možnost napojení hydroizolace v případě, že bude provedeno podřezání zdiva. Na betonovou vrstvu provést penetraci a položení hydroizolace. Na hydroizolaci by byly položeny borové trámky po tlakové impregnaci o síle 8 x 8 cm. Mezi trámky s roztečí cca 60 cm bude položena izolační vrstva z pěnového polystyrénu (popř. extrudovaného polystyrenu) tl. 8 cm. Poslední vrstvou budou OSB deky tloušťky min. 18 mm položené na pásy ze stlačitelné minerální vaty tloušťky cca 2 cm.

Energy Centre České Budějovice