Dobrý den, ve starém řadovém domě na vesnici plánujeme rekonstrukce podlah s tím, že bychom se rádi zbavili vlhkosti, která je patrná především na vnitřních stěnách. Síla vnějších stěn je cca 70 cm a jsou z kamene, vnitřní stěny jsou z kamene i cihel o tl. od 20 do 40 cm. Směrem ze zahrady je podlaha domu cca 30 cm pod úrovní terénu, směrem do ulice je cca 30 cm nad úrovní chodníků. Polovina domu je podsklepená, tam problémy s vlhkostí patrné nejsou. V první čísti rekonstrukce by šlo o dva obývací pokoje ketré jsou napříč stavbou za sebou, jeden má okna do zahrady, druhý do ulice. Prosím o zhodnocení, zda následující postup je správný, zda jsem něco opomněl, nebo je něco naopak zbytečné:

1/ Odstranit podlahu a podklad do cca 30ti cm
2/ Na srovnanou zeminu v obou pokojích položit tvarovky systému IGLU o výšce 16 cm.
3/ Směrem ze zahrady i směrem na ulici vložit dvě trubky pro nasávání a odchod vzduchu (do rohů místností - Obě místnosti mají rozmer cca 5*5 metrů) pod zeď mezi pokoji dát také 3 tyto průduchy - 2 do rohu, jeden doprostřed. (tímto spojím obě podlahy pro odvětrání) Podotýkám, že žádná ze stěn není odizolovaná.
3/ Překrýt kari sítí a zalít betonem
4/ Překrýt podlahovým polystyrenem EPS 100 Z - 50 mm ve dvou vrstvách křížem (tedy 10 cm)
5/ Překrýt OSB deskami 3/N - 12 mm opet ve dvou vrstvách.
6/ Koberec či jiná krytina

Předem děkuji za opověď, s pozdravem
Marek Dub

Odpověď

V případě, že by se výdechy realizovaly se svislým potrubím s větším převýšením přívodu a výdechu (vzniká komínový tah), pak budou dva takto postačovat. Volíte výšku IGLU 16 cm, což je na straně bezpečnosti. Při zajištění lepšího proudění vzduchu převýšením výdechu a přívodu by byla možnost snížit ji na 12 cm (to je minimum), ušetřilo by se na výšce podlahy, kterou budeme potřebovat jinde. Především na tloušťce tepelné izolace. Je nutno vzít do úvahy, že v dutině proudí chladný vzduch a je tedy potřeba splnit požadavky na tepelnou izolaci.

Pokud bychom měli vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro podlahu z vytápěného prostoru přilehlou k zemině je požadovaná hodnota U 0,45 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,30 (W/m2.K). Navíc do vzdálenosti 1,0 m od vnější hranice budovy se uplatňují hodnoty pro vnější stěny – tedy již poměrně přísné požadované 0,38 a doporučené 0,25 (W/m2.K).

Zde se však nejedná o podlahu přilehlou k zemině, ale na větrané dutině, takže je potřeba splnit požadavky jako pro obvodovou konstrukci. Prakticky to znamená v tom prvním mírnějším případě nejméně 11 cm tepelné izolace na bázi polystyrénu, ale pro splnění hodnoty U 0,25 (W/m2.K) je to 16 až 17 cm tepelné izolace na bázi podlahového EPS, kde uvažuji součinitel tepelné vodivosti λ 0,040 až 0,042 W/m.K.

Zdáli se to mnoho, lze volit takový typ izolačního materiálu, který bude mít co nejlepší izolační vlastnosti. To splňují například desky z extrudovaného polystyrénu, u kterých uvádí výrobce součinitel teplené vodivosti λ 0,027, max. 0,030 W/m.K. Pak by doporučená tloušťka izolace byla do 12 cm. Místo extrudovaných polystyrénů lze použít desky z pěnového polyuretanu. Zde uvádí výrobci součinitele teplené vodivosti λ od 0,023, do 0,030 W/m.K. Potřebná tloušťka by tedy byla rovněž 12 cm. Nevýhodou těchto izolací je mnohem vyšší cena.

Vlastní nosnou část pochůzné vrstvy podlahy navrhujete z OSB desek 2x, to je jistě možné. Možná by bylo vhodné zatmelit spoje desek, aby vrstva zároveň fungovala jako parozábrana. Jako alternativu lze provést betonovou mazaninu. To by bylo vhodnější v případě větší tloušťky tepelné izolace na bázi EPS, která nemá takovou tuhost. Použít lze například ekostyrénbeton, který je vylehčený a má tedy i určitou tepelně izolační funkci. Musel by však být armován nějakou lehkou ocelovou sítí. Zvyšujeme tím ale výšku skladby podlahy, což je nepříjemné.

Dobrý den pane Dube, děkuji za Váš dotaz.
Řešení je v zásadě správné. Za úvahu ještě stojí to, zda nepřidat i na vnější stěny prostřední potrubí, jako u střední zdi. Především tehdy, pokud je výdech

Energy Centre České Budějovice