Dotaz: Dobrý den, stavíme rodinný roubený dům a ráda bych se zeptala, jak nejlépe provést strop-podlaha při dřevěných trámech. Trám mají rozteče 80 - 90 cm a jejich tloušťka je 24 cm, které chceme celé přiznat. Na trám položíme pásy kročejové folie, na to dáme palubkový záklop o tl. 2,4cm, a potom uvažujeme o prkenném záklapu tl.2,4cm, nato izolaci tl.4cm a dále 2xosb desky p+d, celkem o tl.3cm. Ještě mezi to kročejovou folii. Je toto skladba dostačující? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď

Strop ve dřevostavbě je potřeba důsledně řešit z hlediska akustiky. Je to velký problém a většinou se nedosahuje dobrých výsledků.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (hladina kročejového hluku L´nv). Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Pokud by se jednalo o dva různé byty, musí být vzduchová neprůzvučnost větší než 52 dB. U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Pro dva různé byty, musí být hladina kročejového zvuku menší než 58 dB. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy. Jedná se patrně o prostor jednoho bytu, takže pak jsou požadavky dle normy mírnější - R´w ≥ 42 dB a L´nv ≤ 68 dB.

Ve Vašem případě se jedná o dřevěnou trámovou konstrukci stropu, která požadované vlastnosti z hlediska vzduchové neprůzvučnosti, tak jak ji popisujete mít nebude. Vylepšit to lze vytvořením akusticky dvojité konstrukce, tedy podhledem s vložením pohlcovače (desky nebo rohože z minerální vlny) mezi trámy. Pokud mají být trámy vidět, bylo by dílčím opatřením vložit palubkový podhled mezi trámy a nechat vidět jen část trámů, např. 14 cm a zbylých 10 cm využít na palubky a do zbývající mezery cca 8 cm vložit 4 cm rohože z MV jako pohlcovač. Přínosem pro zvýšení vzduchové neprůzvučnosti by pak bylo nahrazení suché plovoucí podlahy z OSB desek deskou betonovou 5 až 6 cm s ocelovou sítí (větší hmotnost = větší hluková izolace).
Na dřevěný trámový strop je to sice trochu nezvyklé, ale účinné. Dochází však k poměrně velkému přitížení konstrukce (cca 110 kg/m2), proto je nutné, aby konstrukci stropu posoudil statik.

Z hlediska kročejového útlumu je Vámi popsaná skladba v zásadě správná. Hladina kročejového zvuku se dá očekávat na hraniční hodnotě dle normy 68 dB. To znamená, že bude slyšet. O něco lepší to bude zase s betonovou plovoucí deskou. Na horní plochu trámů se doporučuje pod prkenný záklop použít jako tlumič pásy z korku. Řešení s podhledem pak budou vycházet příznivěji i pro kročejový hluk.
Z hlediska akustických vlastností bude tedy lepší skladba s betonovou deskou a to jak na vzduchovou neprůzvučnost, tak i pro zamezení kročejového hluku a vytvoření dvojité konstrukce stropu alespoň mezi trámy.

Vzorové skladby včetně kročejových útlumů najdete například v technické dokumentaci podlah výrobce kročejové izolace Rockwool. Např. na www.rockwool,cz, případně Cetris, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy. U plovoucí podlahy nutno dodržet předepsané detaily – např. oddilatování plovoucí betonové desky (nebo desek OSB) od zdí vložením pásku izolace 2 cm atd.
Pro přesný výpočet a optimalizaci návrhu můžete požádat specializovanou firmu nebo projektanta na akustiku.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Matyášková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice