Dobrý den,
zajímá nás Váš názor a chceme se tedy zeptat: máme starý venkovský dům z roku 1924. Chystáme se na postupnou rekonstrukci. V souvislosti s chystanou realizací tepelného čerpadla vzduch-voda a budováním podlahového topení nám vyvstal problém kompletní rekonstrukce podlah. (dům nemá hydroizolace...). Situace je taková: zaujaly mne systémy provětrávaných podlah (Iglú, atd.).
1. Je vůbec možné kombinovat tyto systémy s podlahovým topením? A tepelným čerpadlem? Uvažujeme položit iglú, na to důkladná tepelná izolace, beton a na to podlahové vytápění.....
2. Je to ekonomické - z hlediska vytápění tepelným čerpadlem???
Již jsme zde měli odborníka, který nám spočítal jaký typ TČ máme mít, i topenář nám sdělil své požadavky. Na provětrávané podlahy jsme se jich neptali, v podstatě jsme se o nich dozvěděli od sousedů až po výše uvedených konzultacích (sousedi je použili ve své chalupě, ale nemají zase vytápění TČ) ....
Pozn. dům má 90m2 obyt. prostoru a je z jedné třetiny podsklepený - sklep je částečně odvětraný...
Děkujeme moc za názor a případnou radu....

Odpověď Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Volba celoplošného systému provětrávané podlahy není důvodem, proč by se nemohl instalovat systém podlahového vytápění. A stejně tak to nemá toto žádnou spojitost k volbě zdroje vytápění. Je tedy celkem jedno, zda hlavním zdrojem tepla pro vytápění bude tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel, kotel na biomasu apod.

Systém celoplošné provětrávané dutiny pod podlahou Vašeho domu, která je přilehlá k terénu, volíte jistě z důvodu řešení vlhkosti spodní stavby a nosného zdiva.

Systém zároveň v kombinaci s vhodnou fóliovou bariérou splní i požadavky na ochranu stavby před působením radonu a to ve všech stupních zatížení včetně vysokého radonového indexu. Zatřídění pozemku nebo podloží stavby vychází z provedeného měření, kdy je určen nízký, střední nebo vysoký index. Podle ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu z podloží je aktivní opatření - provětrání podloží vyžadováno v kombinaci se vzduchotěsnou radonovou izolací při středním indexu (je téměř všude) i v těchto případech:

- pokud je zjištěn vysoký radonový index,

- pokud je pod stavbou drenážní vrstva o vysoké propustnosti,

- je-li součástí kontaktní konstrukce podlahové vytápění, což je i Váš případ.

Podle naměřených hodnot radonového průzkumu specialista navrhne vzduchotěsnou vrstvu. Obvykle se jedná o jednu až dvě vrstvy asfaltového pásu nebo fólie s příslušným atestem na radon. Aktivní odvětrání podloží pod základovou deskou máte zajištěno systémem iglu nebo ipt.

Důležité je, v případě použití podlahového vytápění současně s provětráním, navrhnout skladbu správně a to především tepelnou izolaci. Skladba podlahy musí respektovat požadavky ČSN 73 0540-2 na součinitel prostupu tepla. Zde jednoznačně doporučuji přihlédnout k tomu, že dutinou proudí chladný vzduch z exteriéru a návrh tepelných izolací tedy přizpůsobit požadavkům na ohraničující konstrukci s venkovním prostředím, tedy součinitel prostupu tepla U alespoň na úrovni 0,25 W/m.K, což odpovídá například 16 cm podlahového EPS. To by bylo v případě bez podlahového vytápění. S podlahovým topením potřebujeme lepší tepelnou izolaci, nebo spíše větší vrstvu.

Konkrétní doporučení směřuje k hodnotám U 0,20 (W/m2.K) a nižším. Tomu odpovídá tloušťka kolem 20 až 26 cm podlahových EPS (tepelná vodivost λ 0.040 až 0,036), případně méně, pokud bude izolant s nižší hodnotou tepelné vodivosti, například některé XPS (tepelná vodivost λ 0.034), nebo izolační desky na bázi polyuretanových pěn (tepelná vodivost λ 0.022), apod.

Příklad skladby může být (odspodu a orientačně – vždy je nutno vyjít z místních podmínek, konkrétní návrh dělá projektant):

Podklad pod HDPE tvarovky vytvářejících dutinu (dle předpisu výrobce, obvykle vyrovnání jemným štěrkem) – dutina (12 až 16 cm) – beton se svařovanou sítí (tloušťka a výztuž dle předpisu výrobce) – penetrační nátěr a protiradonová bariéra (asfaltové pásy) – tepelná izolace (např. podlahový XPS 20 cm) – skladba podlahy s podlahovým vytápěním (dle daného vybraného systémového řešení).

Myslet je dobré i na detaily. Například u vstupních otvorů přívodního vzduchu, kde jsou většinou 2 kolena a svislé vedení dolů k dutině je nutno zabezpečit vnitřní povrch zdi před kondenzací na chladném povrchu zateplením přívodních trubek, které eliminuje tepelný most, resp. chladný povrch v tomto místě.

Není nutno se obávat, že vytápění domu tepelným čerpadlem nebude ekonomické. Tedy pokud bude navržen správný výkon tepelného čerpadla odpovídající tepelné potřebě domu. Ta se zjistí podrobným výpočtem, který zohlední i vliv všech provedených tepelných izolací a skutečných izolačních vlastností ohraničujících konstrukcí (stěny, okna, stropy). Musí být zvolen optimální teplotní spád, nejvyšší účinnosti se dosáhne při nízkých teplotách, tedy právě těch, které jsou vhodné pro podlahový systém. Dále možnost regulace výkonu čerpadla, volba optimálního topného faktoru a sezónního topného faktoru. Zvážit řešení i s ohledem na to, zda bude TČ zajišťovat i přípravu teplé vody apod. Výhodná může být i kombinace s fotovoltaickým systémem.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý
Energy Centre České Budějovice