Dotaz: Dobrý den. Rozhodl jsem se pro renkostrukci vytápění. Za účelem sníľení tep. ztrát jsem se rozhodl vyzdít výklenky pod okny. Obvodová zeď je z plných cihel, tl. 470 mm, výklenky jsou hluboké 15 cm. Původně jsem plánoval 10 cm YTONGU a za něj 3 cm polysterenu. Obávám se vąak, zda v konstrukci nebude docházet ke kondenzaci vodní páry. Není to proto lepąí vyzdít plnými cihlami, aby byla konstrukce ze stejného materiálu. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den pane Adame,

děkujeme Vám za Váš dotaz, který se týká kondenzace páry ve stavební konstrukci.
Při návrhu stavební konstrukce, která bude složena z vícevrstvého materiálu by se měl provést výpočet součinitele prostupu tepla konstrukce, jehož součástí je také výpočet bilance zkondenzované vlhkosti ve zdivu a dovíte se zároveň také zda má navrhovaná konstrukce schopnost tuto vlhkost odpařit. Výstupem je i grafické znázornění prostupu tepla konstrukcí a určení místa rosného bodu v konstrukci.

Doporučuji proto, abyste si takový výpočet nechal od odborníka zabývajícího se stavební problematikou či tepelnou technikou vypracovat. Pro výpočet lze například použít software TEPLO od Dr. Ing. Zbyňka Svobody, který také u nás v Energy Centre při tepelně-technických výpočtech používáme.

Pokud výklenek pouze dozdíte plnou cihlou, zlepší se Vám tepelně-technické vlastnosti zdiva minimálně.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice