Dotaz: Dobry den. Prosim Vas o radu. Byvan na 1.poschodi v panelovom dome. Mame velmi chladnu podlahu a preto ju chcem zateplit. Nieje mozne toto zateplenie vykonat od spodu, nakolko ostatny najomnici stym nesuhlasia a preto som sa rozhodol toto vykonat vo vnutry bytu. na linoleum polozim 30mm polystiren, medzi hranoli, ktore budu na sirku 25 cm. Natom bude 8mm bukasova doska a natom klasicka plavajuca podlaha. Je to spravny postup a pomoze to zateplit tuto podlahu?? Nebude sa tato podlaha prepadavat casom??Dakujem.

Odpověď

Pokud není možné provést zateplení podlahy správným způsobem, tj. z ochlazované strany, doporučuji Vám použít jako tepelnou izolaci například korek. Nesnížíte si tak světlou výšku místnosti a budete mít pocitově teplejší podlahu.

Při návrhu stavební konstrukce, která bude složena z vícevrstvého materiálu by se měl provést výpočet součinitele prostupu tepla konstrukce, jehož součástí je také výpočet bilance zkondenzované vlhkosti v dané konstrukci. Výstupem je i grafické znázornění prostupu tepla konstrukcí a určení místa rosného bodu v konstrukci. Doporučuji proto, abyste si takový výpočet nechal od odborníka zabývajícího se stavební problematikou či tepelnou technikou vypracovat. Pro výpočet lze například použít software TEPLO od Dr. Ing. Zbyňka Svobody, který také u nás v Energy Centre při tepelně-technických výpočtech používáme.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme Vám za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice