Dobry den,

Chtel bych se zeptat na roseni oken za techto podminek: plastova okna, sklo s Uk=1.1, venkovni teplota cca 0 stupnu, vnitrni vlhkost cca 50%.
K roseni dochazi pri spustene a zatazene vnitrni zaluzii na dolnim okraji skla. Pri vytazene zaluzii k roseni nedochazi.

Je toto pripustne ? Exituje nejaka norma ktera by definovala za jakych podminek k roseni jeste nesmi dojit ?

Dekuji Tomas Adamcik

Odpověď

Kondenzaci vodní páry na povrchu stavebních konstrukcí a výplní otvorů řeší ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov, část 2: Požadavky.

Dřívější verze normy toto řešily minimální možnou přípustnou teplotou na povrchu stavební konstrukce. Novela normy z dubna 2007 zavádí bezrozměrnou veličinu „teplotní faktor vnitřního povrchu“, který je vlastností konstrukce ve sledovaném místě a nezávisí na teplotách přilehlých prostředí. Vnitřní povrchové teploty a tomu odpovídající teplotní faktory vnitřního povrchu se stanoví početním řešením teplotního pole pro kritické detaily stavebních konstrukcí a výplní otvorů. Ve své informativní části dále norma udává, že v projektové dokumentaci je nutné uvádět pro jednotlivé výplně otvorů rozhodující technické vlastnosti - to je především součinitel prostupu tepla okna jako celku, případně rámu a skla zvlášť, propustnost solárního záření, součinitel spárové průvzdušnosti a pro navržené zabudování výplní jejich nejnižší teplotní faktor vnitřního povrchu.

V zimním období pak musí konstrukce v prostoru s relativní vlhkostí vzduchu menší nebo rovnou 60% vykazovat v každém místě teplotní faktor větší nebo roven, než je hodnota požadovaná. Norma pak udává metodiku výpočtu požadované hodnoty. Ta je dána součtem kritické hodnoty teplotního faktoru (to je ta, při které dojde ke kondenzaci) a bezpečnostní přirážky. Bezpečnostní přirážka pak zohledňuje především způsob (režim) vytápění a to, je-li pod oknem radiátor. Způsob ovlivnění teplotního faktoru použitím žaluzie se zde nespecifikuje a myslím, že její vliv by se v případě početního řešení teplotního pole okenního rámu těžko určoval. Metodika hodnocení kondenzace vodní páry na povrchu stavební konstrukce se v praxi využívá asi jen na specializovaných pracovištích. Běžní projektanti nejsou schopni toto vše při současných cenách projektů řešit a po pravdě, ani to po nich nikdo nechce. Při volbě oken jsou s investorem odkázání víceméně na to, jaké podklady poskytne výrobce okna.

Co to znamená v praxi? Teplotní faktor zabudované výplně by měl někdo spočítat. Pokud jde o vlastní okno, předpokládám, že teplotní pole řeší ve vývoji okenních rámů a teplotní faktory by měl výrobce znát. Pokud na okně dochází k rosení při podmínkách příznivějších, než které norma udává jako krajní, nemá výrobek dle normy odpovídající vlastnosti. Záleží ovšem i na způsobu jeho osazení. Prakticky, domnívám se, je velmi málo oken, které by se při návrhových hodnotách teploty vnějšího vzduchu -15°C, vnitřní teplotě + 21°C a vlhkosti 60% nerosily. Vámi uváděné okno v plastu se zasklením U 1,1 je patrně standardních vlastností. Nejedná se o výrobek s vyššími izolačními vlastnostmi pro nízkoenergetické a pasivní domy. Při spuštěné vnitřní žaluzii dochází bezpochyby k omezení proudění vzduchu podél plochy skla okna, nejvíce se to projeví patrně na spodním rámu. Teplotu povrchu skla ovlivňuje několik věcí v konstrukci okna, především hloubka osazení skla do rámu a materiál distančního rámečku. Tepelné vodivosti distančních rámečků se dle materiálů velmi liší, nejvíce vedou teplo hliníkové, které se ovšem také nejčastěji používají. Pak okraj skla tvoří tepelný most. Pokud se okno při vytažené žaluzii a při teplotách řekněme do -10°C nerosí, považoval bych to za úspěch. Aby ke kondenzaci nedocházelo při stažené žaluzii, muselo by se jednat o okno s lepšími tepelnými vlastnostmi.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Adamčíku, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice