Dobrý den,
v minulém roce jsme prováděli zateplení RD. Zateplení bylo provedeno na základě projektu zpracovaného autorizovaným inženýrem. Jedná se o KZS polystyrenem. S výsledkem jsem v zásadě spokojený. Objevuje se však jeden problém. Na západní stěně při teplotách okolo nuly dochází k prosvěcování hmoždinek a některých spár desek (ne v celé ploše). Současně při těchto teplotách dochází k viditelnému rosení této konkrétní stěny. Při zvýšení teploty fleky zmizí a dojde i k vyschnutí povrchu. Na ostatních stěnách (J,V,S) se toto neobjevuje.
Prosím o informaci, zda se může jednat o zásadní problém, který může v budoucnu vést k nějakým poruchám na fasádě a zda plní v těchto místech KZS správně svoji funkci. Dodavatelská firma mě ujišťuje, že se jedná o zcela běžný jev na takto orientovaných stěnách a tento stav nemá vliv na správnou funkčnost zateplení.
Za odpověď předem děkuji

Odpověď

Pokud se při určitých venkovních teplotách objevují na fasádě jedné stěny spáry mezi jednotlivými polystyrénovými deskami a místa kde jsou desky do stěny přichyceny hmoždinkami, může být tento stav způsoben více vlivy, např. rozdílnými tepelně izolačními vlastnostmi obvodové stěny, rozdílnými vlastnostmi jednotlivých desek použitého polystyrénu, odlišnými klimatickými vlivy západní stěny proti stěnám ostatním (vliv větru) apod. U polystyrénových desek ještě tím, že mezi jednotlivými deskami byly při montáži ponechány nežádoucí mezery. Tepelná izolace stěny sice plní svoji funkci, ale viditelné spáry a hmoždinky označují místa se zvýšenou tepelnou vodivostí (tepelné mosty).

K poruchám na fasádě může dojít pokud by celistvost povrchu fasády byla narušena a docházelo by ke kondenzaci vodních par uvnitř fasády, případně mezi konstrukcí stěny a tepelnou izolací. Pak by hrozila možnost poškození jednak vlastní vlhkostí a jednak možným působením mrazů.

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice