Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně vlhkosti a plísně. Bydlíme ve druhém patře více jak 60 let starého cihlového domu pod nezateplenou půdou. Byt je situován na štítové straně a máme tedy 3 venkovní obvodové stěny. Byt pod námi se dva roky nevytápěl a nový majitel byt začal vytápět a rekonstruovat a i v našem bytě jsme zhruba před měsícem dokončili rekonstrukci koupelny. Během posledního měsíce se nám natolik zvedla vlhkost, že musíme i 3x denně stahovat vodu z venkovních tabulí kastlových oken, protože po nich začíná voda téct a v zápětí jsou okna natolik zamlžená, že nevidíme ven. Po kontrole zdiva na štítové stěne za nábytkem jsme zjistili mokré mapy a plíseň. Větrat se snažíme i nyní v zimě podle našeho názoru dostatečně. Je možné, že zdivo a okna takto reagují na změnu teploty a rekonstrukci spodního i našeho bytu(stropy 3,3m)? Jakým způsobem bychom mohli tuto situaci vyřešit?
Děkuji za radu. Ivana

Odpověď

Byt obýváte již více let a problémy nastaly až nyní.

Vzhledem k tomu, že se obvodové stavební konstrukce (vnější štítová stěna, okna) nijak nezmělnily, pak je nejpravděpodobnější hledat příčinu ve změně vnitřního klimatu bytu. Z nějakého důvodu stoupla vlhkost vnitřního vzduchu.

Pokud nejsou obvodové zdi zateplené, tak zdivo z plných cihel, ze kterých je dům patrně postaven, má velmi malé tepelně izolační vlastnosti. Štítové stěny navíc byly zpravidla vyzdívány tenčí, někdy i jen 30 cm. Vnitřní povrchová teplota těchto stěn je v mrazech velmi nízká a blíží se teplotě rosného body vodní páry obsažené v teplém vnitřním vzduchu. K dosažení hranice, kdy dojde ke kondenzaci, stačí často jen málo, například dlouhodobější zvýšení vlhkosti nad 70% až 80%.
Obdobně to funguje u dvojitých oken, kdy vlhčí vzduch který pronikne netěstnostmi mezi křídla okamžitě na chladné vnější tabuli kondenzuje. Záleží samozřejmě i na venkovní teplotě, při déle trvajících mrazech zdivo promrzne a povrchová teplota je pak ještě nižší.

Kde hledat příčinu – zkuste si pořídit pokojový vlhkoměr a sledovat hodnoty vlhkosti vzduchu. Do 50% by to mělo být dobré, více již může v krizových místech znamenat problém. Možná jste změnili režim vytápění, což může souviset s tím, že se nyní vytápí spodní byt a Vám stačí topit méně. Možná z tohoto důvodu i měně větráte, aniž si to uvědomíte. Při rekonstrukci koupelny byly patrně mokr procesy – nové omítky, zdivo, betony apod. Voda se bude ještě i rok nebo déle postupně uvolňovat do okolí a i to mohlo ovlivnit vlhkost v bytě.

Konečným řešením by bylo správně navržené a provedené zateplení obvodových konstrukcí. Nyní v každém případě je nutno odsadit nábytek od stěn, aby podél stěn mohl proudit vzduch. Odstraňování plísní postřikem je dočasné a bude lépe napadené omítky odstranit a nové provést tepelně izolační se sanační přísadou a chemií proti plísním. Malby pouze vápenné. Můžete také zkusit tepelně izolační reflexní nátěry. Použití těchto technologií vede ke zvýšení povrchové teploty a tedy oddálení bodu kondenzace.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice