Dobrý den,

- mám dotaz k šířce veřejného prostranství, viz. "Podle ustanovení vyhlášky č. 501/2006 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“ musí být nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož je součástí pozemní komunikace zpřístupňující pozemek rodinného domu 8 m. Pokud je komunikace určena pro jednosměrný provoz, lze tuto šířku snížit na 6,5 m. "
- co lze prosím počítat do této minimálni šířky veřejného prostranství? Na sousedním pozemku plánuje budoucí stavebník zbudovat příjezdovou komunikaci ke stavbě RD
- mezera mezi pozemky je cca 12m, avšak zatravněná, rovná plocha je pouze 4m, zbytek této mezery je potok, jeho břehy a následné stoupáni do výše 4-5m
- je možné, aby bylo povoleno stav. úřadem zbudovat komunikaci na těchto 4 metrech? Navíc na hranici našeho pozemku stojí stavba - stodola, která by byla přímo u této komunikace.

Děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď Dobrý den,

pro dané - Vámi zmiňované území musí nejprve platit územní plán, který určuje zastavitelnost jednotlivých pozemků, potom jaké požadavky jsou vyhl. kladeny na komunikace – v tomto případě příjezdová komunikace k RD bude patrně obslužná nebo účelová komunikace a je-li jednopruhová, pak musí umožnit jeden jízdní pruh, může mít i nezpevněné krajnice, takže se možná do popisovaných 4m vejde, otázku, zda při cestě stojí či nestojí těsně nějaký objekt (stodola) určuje opět územní plán – polohy komunikací vychází z ÚP – obslužnost území, nebo spíše podrobněji regulační plán. Domnívám se, že i potok a svah lze započítat do rozměru veřejného prostoru, ale podrobnosti, případně vylučující započítání čehokoliv by musela řešit uvedená vyhláška … také bude záležet, zda se stavba nalézá na venkově nebo v městském urbanismu, kde jsou odstupy objektů podrobněji definované, u obcí to nebude tak striktní . Pokud jste měl na mysli, že dosáhnete 12 m odstupu od svého pozemku odkazem na tuto vyhlášku, je možné, že se takového výsledku nedočkáte. Prvotní je opravdu projí územní plán (každé ÚP má konkrétního správce – příslušný stavební úřad) a řešení najít spolu se stavebním úřadem. Takto na dálku nelze tento konkrétníé případ řešit, bez podrobných znalostí místa a územníhio plánu.

Přeji hezký den- Ing. Kostohryz - Nemoispekt
NEMOinspekt s.r.o.