Dobrý den, započali jsme stavbu RD na ohlášku. RD nám staví dodavatelská firma. Srovnávali jsme kopcovitý pozemek. Na hranici pozemku se proto vytvořila 1,5 - 2 metry hluboký zářek vůči hormímu pozemku. Pozemek pod námi je taktéž v této hloubce seříznutý. Vlivem přívalových dešťů se sousední pozemek, který není nijak zajištěn proti sesuvům sesunul a majitelé se obrátili an nás, ať jim uhradíme škodu popřípadě upravíme pozemek do původní polohy, že sesuv byl podle jejich mínění z důvodu zatížení stavbou an našem pozemku. Můžete mi poradit jak postupovat? Kdo má kompetence k tomu, aby určil zda-li byl pozemek poškozen stavbou či pouze přivalovými dešti? Vedoucí stavebního úřadu?, statik? znalec? pracovník dodavatelské firmy? Mám já nějakou povinnost žádat nějaké znalecké posouzení, nebo mi souse musí sám prokázat poškození. Jak se případná škoda způsobená touto stavbou dá peněžitě odčinit? Stačí pojištění pozemku? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den,



V případech náhrady škody je nutné, aby byla prokázána škoda (konkrétní výše způsobené škody), porušení právní povinnosti a příčinná souvislost mezi nimi. Ve Vašem případě je na sousedovi, aby prokázal, že jeho pozemek byl poškozen v důsledku porušení Vaší právní povinnosti a jaká škoda mu tím byla způsobena (nese tzv. důkazní břemeno).



Výše škody a také příčina sesuvu půdy se stanoví znaleckým posudkem, který si můžete nechat vyhotovit od soudního znalce z příslušného odvětví.



Bez znalosti Vaší pojistné smlouvy není možné říci, zda by bylo možné pojistným plněním pokrýt náhradu škodu či nikoliv.



S pozdravem

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář