Dobrý den.
V roce 2010 nám prováděla malá firma výměnu střešní krytiny na rod. domku který má střechu typu jehlanu (sklon cca 30-45°).Dosavadní eternit jsme nahradili šindelem.Letos při mrazech se nám tvoří sněhová námraza na bednění (prknech) mezi krovy a vyčnívající hřebíky jsou obaleny sněhovou námrazou. Tak jsme si mysleli s manželkou že budeme mít klid na stáří a místo toho problém.Můžete mi prosím poradit jak se toho zbavit, nebo co je toho příčinou, případně kam se máme obrátit o radu? Jaroslav

Odpověď

Nová krytina je z asfaltových šindelů položených na bednění, možná ještě s podložkou z asfaltového pásu.

Ta původní z eternitu byla provedena na dehtovou lepenku položenou na sucho (přesahy odvětrávaly) a eternitové šablony položené přes sebe umožnily také lepší odvětrání vlhkosti z prostoru půdy.

Do půdy proniká vlhkost ve formě vodní páry z vytápěného interiéru, kterou je nutno na půdě odvětrat. Odvětrání původně vyhovovalo, možná zde byly i nějaké jiné větrací prvky. Položením nového typu krytiny došlo k utěsnění půdy, nahromaděná vodní pára vede ke zvýšení relativní vlhkosti vzduchu na půdě (chladný vzduch tolik vody nepojme), voda pak kondenzuje v mrazech na chladném vnitřním povrchu bednění.

Řešením bude odvětrání půdního prostoru. Například provedením větracích vikýřů s mřížkami, což je náročnější finančně. Mohou se ale použít i odvětrávací tvarovky nebo systémové prvky krytiny (pokud je daný výrobce má), které odvětrání zajistí.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice