Dobrý den, vlastníme s manželkou pozemek, na němž máme RD, kupovali jsme ho cca před 7lety. Bydlíme na rohu ulice, z našeho pozemku je po předchozích majitelích vybudována kanalizační a vodovodní přípojka, která vede k sousednímu pozemku. Dokonce zde je i betonová šachta pro jejich vodoměr. Kdysi se tak domluvili původní majitelé. Se sousedy máme dobrý vztah, ale chtěl bych s tím do budoucna něco udělat. Oni to moc řešit nechtějí, což je pochopitelné. VB není v katastru zapsáno. Žádnou smlouvu k tomu nemáme. Nicméně vím od advokáta, že vzhledem ke staří přípojky výstavba cca v roce 1975, tam bude právo vydržení. Chci je aspoň natlačit do přeložení vodoměrné šachty na obecní pozemek. Je ještě nějaké řešení? Děkuji.


Odpověď

No, řešení je --- přemístit šachtu. To ostatně chápete. Ale asi jde i finance. Zvažte takovou variantu, že třeba sousedovi nabídnete, že novou šachtu pomůžete vykopat nebo alespoň (papírově) vyběhat souhlas obce s novým umístěním šachty. Prostě diplomacie, diplomacie, aby sousedi měli pocit, že vám to vadí, ale že s tím alespoň trochu pomůžete…
Samozřejmě i sousedi to mohou prodat, převést na děti …. A tak současné řešení neskýtá moc jistoty. Ale nejhorší je se sousedy rozejít ve špatném, zlém. Znám případ, kdy v roce 1947 rozdělili dědicové statek na tři domy a hádali se a hádali se… pak ten nejrozumnější ustoupil a svoji část prodal, pak i druhý sourozenec prodal svou část a nakonec poslední, který ztratil celoživotní zábavu tu svou část prodal také. Ovšem noví vlastníci si koupili i strašnou nenávist k sousedům….. a tak to pokračovalo dalších 25 let.
Ale tento smutný příběh se přece jen dočkal happy endu. Nakonec postupně všechny tři části koupil pan farář a tím sídlo zloby utichlo.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování