Dobrý den, měl bych na Vás dotaz z oboru akustiky. Chystám se k rekonstrukci podkroví v RD. A potřebuji zajistit odhlučnění stropu co možná nejvíce, aby ve spodní místnosti byl hluk pocházející z horní místnosti minimální. Skladba stropů je následující od spodu omítka, rákos, prkna, trám, škvára, prkna, hliněná mazanina. Návrh na rekonstrukci je následující: odstranění mazaniny, horních prken a škváry. Zůstanou čisté trámy, které ponesou spodní podhled který zůstane tak, jak je. Trámy nejsou dostatečně únosné a tak se budou vkládat trámy nové které ponesou horní podlahu z OSB (nebo jiná suchá cesta), vznikne tedy takový meziprostor mezi oběma místnostmi. A můj dotaz je jakou použít ideálně skladbu tak, aby přenášený hluk byl minimální (kročejový i vzduchem přenášený). Prosím tedy o radu než se do toho pustím, abych pak neřešil, že se to mělo udělat jinak až to bude hotové.

Odpověď

Odstranění mazaniny, horních prken a škváry z prostru mezi trámy je správným krokem. Protože škvára působila jako tepelná izolace, je nutno ji mezi trámy nahradit jiným tepelně-izolačním materiálem. Dále by měl následovat horní záklop z konstrukčních desek ( např. OSB) a na tyto položit 2 – 4 cm tuhých desek z minerální vlny, určených pro konstrukci podlahy. Možné je i použití elestifizovaného pěnového polystyrénu Styropor, přímo určeného proti kročejovému hluku. Tato vrstva bude zároveň působit jako tepelná izolace. Na tuto vrstvu pak plovoucí podlahu. Zde je možnost použití betonu. Nevýhodou tohoto řešení je, že betonová vrstva musí být od minerální vaty oddělena nepropustnou folií, aby nedošlo k pronikání vody do minerální vlny. Dále pak delší doba tvrdnutí betonu a požadavek na únosnost konstrukce stropu, která musí odpovídat vyšší hmotnosti betonové vrstvy. Protože celkový akustický útlum závisí do značné míry na hmotnosti konstrukce, může toto provedení nejlépe splnit požadavky na akustickou a zároveň tepelnou izolaci.

Další možností je použití konstrukčních desek místo betonu na př. OSB desek, Cetris desek, sádrokartonových desek určených pro podlahy a podobných a to ve dvou překřížených vrstvách spolu pevně spojených. Takováto konstrukce má oproti betonu menší hmotnost a tedy poněkud horší akustické vlastnosti.

Pro použití na podlahy jsou dále vyráběny desky, skládající se z dřevotřískové desky a nalepeného pěnového polystyrenu, které jsou dodávány v celkových tloušťkách od 40 do 140 mm; z toho dřevotřísková deska má tloušťku 19 mm. Tyto by se položily přímo na horní záklop.

Na tuto vrstvu pak nášlapná vrstva, např. podlahová krytina, případně dlažba, která by dále zvětšila hmotnost konstrukce.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice