Dobrá den, bydlíme rok v dřevostavbě - bungalov se zvýšenou atikou pro eventuelní půdní vestavbu. Skladba stropu - sádrokarton, OSB, trámová konstrukce s tep. izol. vatou, OSB, hobra 2x2 cm. Půda slouží jnyní jako úložný prostor - hobra je ale poměrně měkká, zvažujeme, čím ji zaklopit a neudělat chybu. Zhotovitelská firma již neexistuje - tudíž jsme bez jakékoliv záruky. Místo parozábrany byla na stropě použita OSB deska ( jak jsem vyčetla - funguje jako parobrzda ??? Nemůže nám docházet ve stropě vzhledem k rozdílu teplot ke kondenzaci ? Můžete nám poskytnout odbornou radu??? Děkuji Hrázská

Odpověď

Jako poarozábrana se deska OSB skutečně používá. Ke kondenzaci uvnitř tepelné izolace bude docházet a místo kondezace závisí na tl. tepelné izolace.

Množství vody, která v tep. izolaci zkondenzuje, by mělo být menší než množství, které se odpaří. Konstrukce by směrem k venkovnímu prostoru měla být difuzně otevřená - proto Hobra v půdním prostoru.

Aby nedocházelo k otěru a destrukci poměrně měkké Hobry, doporučuji položení palubek nebo hoblovaných prken. Nedoporučuji položení OSB desek nad Hobru. Přesné údaje o rosném bodu a kondenzaci lze získat po zadání všech vrstev do výpočtového programu od firmy Protech.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme za Váš zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice