Dotaz: Dobrý den, prosím o radu, jak zateplit půdní prostor (podkroví). U následující střechy:
- šablona, terový papír (asi), plné desky, a trámy o výšce 14 cm.
Zajímalo by mě odpovědi na tyto dotazy:
- kolik centimetrů minerální vaty ( s roštem počítám)
- jak s parozábranou a odvětráváním
- izolace zděné příčky cca 10 cm ( poroterm, itong) - kolik centimetrů polystyrénu.
Uvedenou izolaci bych použil prozatím jako izolaci stropu (položil na podlahu půdy).
Předem děkuji za váš čas a odpoveď na uvedené dotazy.
S pozdravem Vágner

Odpověď

Jedná se patrně o stávající střechu, kde skladba střešního pláště nad krokvemi není správně provedená s ohledem na vestavbu podkroví.
Chybí zde provětrávaná dutina nad pojistnou izolací. Ta je provedena z térového papíru položeného na sucho s přesahy, ale ten je perforován přibíjením šablon. Chybí tedy provětrání střešního pláště. To je nejlépe provést nad pojistnou izolací, vytvoření větrané dutiny mezi pojistnou izolací a tepelnou izolací je dle mého názoru z mnoha důvodů velmi problematické (dodržení mezery, úprava mezery v pojistné izolaci ve hřebenu apod.). Správná skladba od bednění z desek by byla: stávající deska, pojistná izolace (vysokodifúzní fólie s propustností vodní páry 1000 až 1200 g/m2.24 hodin pro položení na bednění), kontralatě vytvářející provětrávanou dutinu 4 cm (přívod vzduchu u okapu, odvod štěrbinou pod hřebenem nebo větracími prvky střechy dle výrobce krytiny), latě, šablona. Pokud střecha v současnosti neprotéká a nedochází k zafoukávání sněhu, lze snad provést půdní vestavbu, ale s tím, že při následném přeložení střechy se skladba vylepší.

Skladba zateplení zevnitř musí mít v každém případě kvalitně provedenou parozábranu a její umístění je dobře řešit s ohledem na vedení instalací. Rozhodně není správné vést například kabely EI a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a SDK obkladem. Tam jsou umístěny rozvody a svítidla, parozábrana pak je neporušena. Parozábranu je potřeba vložit do konstrukce co nejblíže spodnímu líci. Jako parozábrany se používají fólie s vysokým difúzním odporem (sd > 100 až 150). Prodávají je stavebniny, nebo je lépe vhodný typ pořídit přímo od technického zástupce výrobce těchto fólii (Nicofol, Jutafol, Isocell apod.). Rozhodně nezaměnit s difúzními podstřešními foliemi! Dále je potřeba k folii pořídit vhodný spojovací materiál (těsné pásky na přelepení spojů, pásky na přilepení k okolním konstrukcím apod. Nejlépe tedy pořídit od výrobce fólie a při pokládání se řídit jeho technickým předpisem pro provádění. Parozábrana totiž musí být opravdu 100% neprodyšná a minimálně perforovaná (co nejméně sponek, vrutů apod.). Parozábranu je možné umístit například na rošt výšky 12 cm. Rozteče latí roštu je nutno upravit tak, aby parozábrana měla podložené spoje hranolem (pak se dobře slepí). Dále směrem dovnitř přijde další rošt 4 až 6 cm (na instalace) + SDK. Tento prostor se pak rovněž vyplní tepelnou izolací, čímž se dostaneme na 30 až 32 cm izolace.

Pokud jde o tloušťku tepelné izolace – návrh vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro zateplení podkroví (střecha šikmá do 45°) je minimální požadovaná hodnota U 0,24 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k životnosti domu se rozhodně doporučuje jít alespoň na hodnotu doporučenou. Pro stěnu k nevytápěné půdě je minimální požadovaná hodnota U 0,38 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,25 (W/m2.K). Konkrétně k tloušťce tepelné izolace v podkroví - do celkové hodnoty U se započítávají i další vrstvy skladby střešního pláště, jako sádrokarton, bednění apod., ty však již nemají takový vliv. Potřebná tloušťka izolace pro dosažení doporučení dle ČSN je 30 cm, to se velmi osvědčují i proti letnímu přehřívání podkroví. Vždy musí izolace proběhnout i souvisle pod nebo nad krokvemi, neboť vliv krokví znamená určitý tepelný most. Při použití desek z minerální nebo kamenné vlny lze tyto položit na podlahu půdy a následně zvednout a použít mezi krokve. Pro dosažení doporučené hodnoty zateplení na vnitřní příčku na půdě je nutno počítat s 16 cm izolace, například na bázi EPS.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Vágnere, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice