Pro vytápění RD mi projektant navrhl kondenzační kotel THERM 17 KDZ, ale dodavatelská firma mi navrhuje alternativu v podobě kotle VITODENS 100-W. Mohu požádat o nezávislý názor? Děkuji.

Odpověď

Kotel Therm 17 KDZ vyrábí Thermona spol. s r.o. ze Zastávky u Brna. Jedná se o ocelový nástěnný kondenzační kotel, (v provedení Therm 17 KDZ 5 s nerezovým výměníkem) s rozsahem výkonů 3,3 – 17 kW s možností ohřevu vody pro užitkové účely v připojeném zásobníku. Výrobce udává účinnost v rozsahu 98 – 106 %.

Kotel Vitodens 100 – W vyrábí firma Viessman. Jedná se o ocelový nástěnný kondenzační kotel s nerezovým výměníkem s rozsahem výkonů 9 - 26 kW s možností ohřevu vody pro užitkové účely v připojeném zásobníku. Výrobce udává účinnost v rozsahu 97 – 108 %.
Účinnost využití tepla z paliva je u obou kotlů prakticky stejná. Kotel Vitodens má ale vyšší jmenovitý výkon 26 kW (oproti 17 kW kotle Therm). Má i vyšší minimální výkon 9 kW (oproti 3.3 kW kotle Therm), což může při provozu pouze pro ohřev vody způsobovat cyklování provozu. Oba kotle mají i shodné provedení tepelného výměníku spaliny-voda z nerezového materiálu.

Protože potřebný výkon kotle vychází z tepelné ztráty objektu a potřeby tepelného výkonu pro ohřev vody pro užitkové účely stanovené projektem, který je max. uvedených 17 kW, jeví se kotel Vitodens jako výkonově předimenzovaný. Jeho použití pro vytápění je v zásadě možné s tím, že většinu topného období bude ale provozován na výkon nižší a jeho výkon tedy nebude využíván.

Protože za funkčnost otopné soustavy zodpovídá projektant, bylo by použití kotle Vitodens možné pouze s výslovným souhlasem projektanta.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice