Dobrý den,



mám dotaz. Rádi bychom si u domku postavili "kulnu-drevostavba bez zakladu" prostor na kola a sekačku apod. cca 12m2. Bohužel nejsme schopni dodržet vzdálenost od sousedů alespoň 2 metry. Když jsem se dotazovali na na úřadě bez přemýšlení jsme dostali odpověď že to určitě nebude možné. Na tomto území už je asi maximálně zastavěná část. Je nějaká možnost, že se nám podaří sehnat povolení ? Co vše bude potřeba zajistit? Dá se to případně vyřešit alespoň smontovaním zahradního domku?


Odpověď

Ono v tomto dotazu je skrytých několik dalších dotazů. Lidi si pořád myslí, že je rozdíl u stavby se základy a bez základů. To není pravda. Z hlediska zákona se to musí posuzovat obdobně, je dokonce zaveden termín „výrobky plnící funkci stavby“.

Druhá věc je zastavěnost pozemku: ta může být stanovena v územním plánu a nebo je pro rodinné domy stanovena ve vyhlášce 501/2006 Sb. (§21 bod 3a,b) – pro samostatně stojící rodinné domy je procento zastavěnosti 40%).

Do zastavěné plochy pozemku se mají započítávat i zpevněné plochy. Takže pokud vám už nezbývají volné m2 na další stavby, je možné do vašeho projektu navrhnout zároveň zmenšeních stávajících zpevněných ploch. Prostě váš projekt musí prokázat, že po dokončení schválené stavby a úprav zpevněných ploch bude splňovat váš územní plán nebo požadavek vyhlášky. U mne byste s tímto řešením uspěli.

Poslední věc je vzdálenost od souseda – pokud by soused souhlasil a písemně souhlas napsal přímo do situace, můžete žádat o výjimku z § 25 bodu 5 citované vyhlášky 501/2006 Sb. Ale poplatek za udělení výjimky stojí 5 000,- a je důležitý postoj vašeho stavebního úřadu. Pořád platí, výjimka se uděluje výjimečně.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování