Dotaz: Dobrý den. Chceme stavět RD, který by se co nejvíce blížil domu pasivnímu. Z materialů padla volba na HELUZ 30 STI nebo 25STI, ale ten je kupodivu fin. naročnější a 20cm polystyren, nebo KM BETA SEndwix, a posledni vzhledem k min. pracnosti Ytong co nejmensi tloušťky 25 a méně , pokud to dovoluje norma + 20cm polystyren.
Který z techto mat. je nejvhodnější. Dají se všechny použít i na suterén?
Druhou otázku bych měl k čistírně odpadních vod. Pozemek na němž hodlám stavět je sice sveden do obecní kanalizace,,ale tato část nebude nikdy napojena na ČOV. Je možné získat dotace na domovní ČOV? Jak tuto situaci řeší zákon. Takto postižených domů je cca desetina obce.
Děkuji za odpověď.

Odpověď

U pasivního domu je doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodové konstrukce a tedy i obvodové zdivo v rozmezí 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Varianty sendviče zdiva, kde kombinujete izolační blok HELUZ STI nebo Ytong.s 20 cm tepelné izolace se budou hodnotám U 0,15 (W/m2.K) velmi blížit. U systému KM Beta Sendvix je dle údajů výrobce v jejich typových skladbách (nosný vápenopískový blok 240 mm + tepelná izolace) nejlepší hodnota U uváděna 0,17 (W/m2.K), což přibližně i odpovídá 20 cm izolace.
Rozdíl je pak ještě ve schopnosti akumulace tepla. Ta je pro materiály z lehčeného cihlového střepu nebo pórobetonu mnohem menší, než u zdiva z těžších pískových bloků. U pasivního domu je proto obvyklejší kombinace (pokud není zvolena dřevostavba) tenčí a hmotnější nosné zdi, kde z důvodu investičního nákladu je zvolena nejmenší možná tloušťka zdiva s ohledem na statickou únosnost. Naopak se pak přidává na izolacích domu, kde tloušťky izolace se blíží 30 cm. Pak je dosahováno součinitele prostupu tepla U méně než 0,15 (W/m2.K).

Při výběru vhodné varianty je tedy nutno zvážit nejen dosažené hodnoty tepelné izolace zdiva vyjádřené hodnotou U, ale i ekonomiku výstavby a akumulační schopnosti. Akumulace stavby však nemusí být zajištěna pouze hmotností vnější stěny, nýbrž i vnitřními konstrukcemi (nosné zdi a například betonové stropy). Doporučil bych tedy spíše volit z variant Sendvič, nebo přihlédnout k ekonomickému zdění z přesných tvárnic Ytong při tloušťce nosného jádra zdiva max. 240 mm. Únosnost by měl ještě posoudit statik. Více informací o pasivních domech naleznete na www.pasivnidomy.cz.

Pokud jde o druhou část dotazu – domnívám se, že na malou domovní ČOV dotace získat nelze, nicméně doporučuji se v tomto směru obrátit na některého projektanta s oprávněním projektovat vodohospodářské stavby. Tato autorizace je i u malých ČOV nyní vyžadována v souvislosti s nedávno novelizovaným vodním zákonem. Tento zákon rovněž stanovuje podmínky pro čištění odpadních vod. Povolování těchto staveb spadá pod vodoprávní úřad a zpravidla probíhá dvoustupňově – nejdříve je vydávané územní rozhodnutí a následně vede vodoprávní orgán stavební řízení k povolení vodohospodářské stavby. Možnosti dotací můžete ještě ověřit dotazem na odboru životního prostředí nebo přímo vodoprávního úřadu příslušného pro vaše bydliště, eventuelně na webu Státního fondu životního prostředí (www.sfzp.cz)

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pana Bartoši, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice