Dotaz: Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit. Mám dřevěnou chatu,která je zevnitř i z venčí pobitá palubkami, mezi těmito stěnami je 6 cm. vzduchova mezera. Tuto mezeru bych chtěl kvůli topeni na jaře a na podzim vyplnit nejakým zateplením. Prosím poraďte mi jestli mám použít minerální vlnu nebo polystyren a proč ? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Neboť se jedná o sezónně využívanou chatu, která bude vytápěna jen občasně v přechodném období, není nutno, aby její obvodová stěna zcela odpovídala požadavkům ČSN 73 0540-2 co do hodnot tepelné izolace.

Nemělo by se ale stát, aby po vyplnění dutiny izolací docházelo na dřevěných prvcích uvnitř konstrukce k nežádoucí kondenzaci. To by mohlo mít za následek hnilobu a biotické napadení.
Nejjednodušším způsobem by bylo vyplnit dutinu v konstrukci foukanou izolací typu Climatizer na bázi buničiny. Výhodou je, že by nebylo nutno demontovat opláštění palubkami. Materiál izolace je rovněž vhodný z hlediska kondenzace, neboť je schopen dočasně částečně vlhkost absorbovat. Do dutiny, pokud by to bylo proveditelné by bylo možno rovněž nasypat nebo nafoukat granulovaný polystyrén. Nutné je ale ověřit, zda pod vnějším palubkovým obkladem není nějaká folie nebo izolace z asfaltové lepenky, která by zde fungovala jako nežádoucí parozábrana. Pak by byla vhodnější úprava celé skladby stěny zevnitř.

Druhou možností je tedy demontáž palubkového obkladu z vnitřní strany chaty a vložení tepelné izolace do dutiny – zde by bylo možno použít klasickou izolaci z minerální nebo kamenné vlny. Zároveň by bylo možno izolaci zesílit – přidáním ještě jednoho roštu zevnitř. Důležité ale bude položit zde pod vnitřní palubkový obklad parozábranu, tj.paronepropustnou folii a dobře utěsnit všechny spoje. Funkcí folie je zadržet vodní páru prostupující konstrukcí do exteriéru a zabránit tak nežádoucí kondenzaci v konstrukci. Polystyrén v deskách se jako izolace pro tento účel příliš nehodí. Nevyplní ideálně prostor mezi trámky konstrukce, takže zde zůstanou spáry, které vedou chlad. Navíc je hořlavý.

Jsou i další varianty – pokud je nyní na vnitřní straně stávající parozábrana tak například demontáž vnějšího obkladu a zesílení izolace zvenčí. Volba však jistě závisí i na stavebně technickém stavu jednotlivých konstrukcí opláštění.
Určitou pomoc najdete v technické dokumentaci výrobců izolačních materiálů – např. www.climatizer.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Prymši,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice