Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně možnosti ovlivnit stavbu vyšší budovy přímo sousedící s mým domem.
V řadové zástavbě u hlavní komunikace koupil developer vedlejší dům, přímo sousedící s mým, zdí a zděným plotem, můj dům má dvě nadzemní podlaží, developer plánuje stavbu o min. 4 a podle posledních dokumentů pěti nadzemních patrech. Údajně v souladu s územním plánem, který světe div se doposud nepovoloval více než tři nadzemní podlaží.
Jelikož to znamená že na můj dům a pozemek na který doposud nebylo z této strany vidět, najednou uvidí několik bytů, navíc se mi nelíbí celkový estetický dojem který můj dům zcela utopí pod touto budovou.
Jelikož ještě není vystaveno stavební povolení, rád bych věděl jestli se můžu bránit a pokud ano jakou formou.

Děkuji a s pozdravem,

Daniel Lichý

Odpověď

Dobrý den,


Co se týká souladu s územním plánem, stavební úřad vydá územní rozhodnutí či územní souhlas (územní rozhodnutí se nevydává pro území, pro které je vydán regulační plán) v územním řízení, kterého jste účastníkem s možností vznášet námitky. Územní rozhodnutí musí být v souladu s územním plánem. Stavební úřad však může spojit územní a stavební řízení.


Dle § 109 odst. 1 písm. e) stavebního zákona jste účastníkem stavebního řízení, které předchází vydání stavebního povolení. V rámci tohoto řízení můžete uplatnit své námitky, o kterých stavební úřad rozhodne. Stavební úřad má povinnost Vám oznámit zahájení stavebního řízení nejméně 10 dnů před ústním jednáním, nebo v případě, že je upuštěno od ústního jednání, vyrozumí Vás a určí lhůtu nejméně 10 dní pro podání námitek. Proti stavebnímu povolení pak také můžete podat odvolání. V případě, že by Vás stavební úřad opomenul jako účastníka a vydal stavební povolení, máte možnost podat odvolání, jakmile se o jeho vydání dozvíte.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář