Dotaz: dobrý den, chtěla bych se zeptat,jaká střešní okna použít do novostavby:plastová x dřevěná,dvojskla x trojskla (cena x ušetření energie a jestli u trojskla nedochází k většímu přehřívání podkrovních místností).jestli má vliv na přehřívání místností i černá střešní krytina a dále bych se chtěla zeptat, jestli je u střešních oken vhodné podlahové vytápění anebo je lepší a zároveň ekonomičtější mít radiátor pod okny.na závěr bych se chtěla zeptat, jakou značku střešních oken by jste mohl doporučit a jaké parametry jsou při výběru oken nejdůležitější zohlednit..děkuji

Odpověď

Volba střešních oken by měla korespondovat s celkovým řešením domu z hlediska energetické náročnosti. Tedy energetická výkonnost výplně má mít odpovídající standard, který se bude lišit pro běžnou stavbu dle doporučení ČSN, nebo pro nízkoenergetický či pasivní dům.

V současné době jsou na trhu střešní okna několika výrobců, vždy s výběrem různého standardu provedení, zasklení, ovládání, energetické úspornosti apod. Vesměs všechna okna mají možnost osazení většího množství doplňků. Z doplňků jsou důležité především stínící prostředky, pokud jsou okna orientována na osluněnou stranu, aby se předešlo přehřívání interiéru podkroví. Trojsklo rozhodně nemá větší teplotní zisk. Ani barva krytiny (i když tmavá má vyšší povrchovou teplotu) při správně řešeném odvětrání střešního pláště a dostatečné tepelné izolaci střechy nemá zásadní vliv.
Okno musí v první řadě splňovat normové požadavky. Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu, tedy i okna. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmé střešní okno do 45° 1,5 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 1,1 (W/m2.K). Pro rámy těchto oken platí požadavek na Uf ≤ 1,7, u kovových rámů ≤ 2,0 (W/m2.K).

Střešní okna jsou zpravidla vyráběna dřevěná, nebo v kombinaci dřevo a plastový povrch. Poplastovaná okna jsou příjemnější z hlediska údržby, okna dřevěná s lazurovacím nebo krycím nátěrem vyžadují po nějaké době obnovu povrchu. Záleží i na exponovanosti – pokud se bude okno rosit, nebo na rámu vytvářet kondenzát, cyklus údržby bude kratší. Nejslabším místem střešních oken je část rámu, která mírně vystupuje nad rovinu střechy. Řešení tohoto detailu nabízejí firmy různě. Například osazovací a zateplovaní sady Velux řeší optimální utěsnění detailu. Trochu jiné řešení má například Fenestra se zateplením v celé výšce rámu, vložením zateplení v osazení skla na vnější zasklívací liště apod. Doporučuji prohlédnout si tyto detaily ve vzorkovnách různých výrobců. Hodně škody se napáchá při nekvalifikovaném osazení okna, omezení proudění kolem okna, nepoužití zateplovacích doplňků a sad, apod.

Pokud bude pod střešní okna plánován radiátor, v případě běžného radiátorového vytápění, tak je možnost kondenzace vodní páry na skle a rámu omezena prouděním vzduchu. Může se však stát, že v době tlumeného vytápění budou tělesa pod okny delší dobu chladná. Proto se vyplatí investovat do kvalitnějších střešních oken a jejich zasklení. Nejen pro úsporu (ta nemusí být až tak velká), ale pro předcházení možných poruch. Velmi často se u těchto oken používají izolační trojskla s Ug skla 0,5 (W/m2.K). Okno s tímto sklem nabízejí například Roto (nízkoenergetické střešní okno s U okna jako celek 0,84 W/m2.K), Fakro (U okna jako celek 0,94 W/m2.K), Velux (U okna jako celek 1,0 W/m2.K). Tato okna jsou určena pro nízkoenergetické domy. Používána jsou i okna s dvojsklem s Ug skla 1,1 (W/m2.K). okno jako celek je pak zpravidla 1,4 až 1,2 (W/m2.K), například Fenestra Excelent nebo Thermical. U střešních oken jsou doporučována i skla typu Heat Mirror, která nemají zhoršení svých izolačních vlastností v důsledku cirkulace vzduchu kolem nakloněného okna. Rozdělení prostoru mezi skly fólií brání přímému předávání tepelné energie.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kasalová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice