Dotaz: Dobrý den.Chci si nechat postavit dřevěnou chatu.Srub materiál silný 4,5cm. S podkrovím.
Můžete mi poradit jak ji zateplit na celoroční bydlení. Topení plynový kotel a radiátory.Zateplit zvenku nebo zevnitř? A čím ? Chatka by byla 1km za Prahou.
Děkuji.

Odpověď

Pro přesnější radu by bylo potřeba lépe popsat konstrukci chaty. Z Vašeho popisu vyplývá, že chata bude mít asi konstrukci z dřevěných hranolů, opláštěnou patrně z vnější strany dřevem v tloušťce jak uvádíte 4,5 cm.

Takovouto konstrukci bych chápal opravdu jen jako provizorní zahradní chatku. Pokud by dodané opláštění mělo sloužit zároveň jako vnější plášť, pak zateplení bude nutno provést zevnitř. Jeho tloušťka pro budovy pro bydlení by měla respektovat současnou platnou ČSN 73 0540-2/Z1, novela z roku 2005. Norma stanovuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla U (obdoba dřívější veličiny tepelný odpor) – požadovanou a doporučenou. Požadovaná je pro obvodový plášť lehké dřevostavby 0,30 a doporučená 0,20, jednotkou je W/m2.K (u součinitele U platí – čím menší, tím lepší).

Pro naplnění normových hodnot by tloušťka tepelné izolace (kamenná nebo minerální vlna) měla být minimálně 15 cm, resp. 23 cm na doporučení. Vzhledem ke zhoršujícímu vlivu nosné dřevěné konstrukce bude ve skutečnosti nutno počítat s 18 cm jako minimum a pro dosažení doporučení normy 26 cm. Pokud jde o skladbu – vnitřní opláštění může být sádrokarton, dřevo, nebo desky na bázi dřeva. Pod vnitřní interiérovou deskou bude parozábrana. To je vysokodifúzní folie, která je parotěsná a zabraňuje prostupu vodní páry z interiéru do konstrukce stěny, která by mohla být ohrožena kondenzací. Následuje tepelná izolace do roštu. Zde se zpravidla odděluje na dvě části, předěl tvoří deska na bázi dřeva, např. hobra apod. Pod vnějším opláštěním dřevem musí být osazena difúzní folie, která sice je schopná propouštět vodní páry ven, ale z vnější strany stěnu utěsňuje pro zafoukání a zatečení.

V případě že máte na mysli klasickou srubovou konstrukci o vyšší tloušťce kulatiny pak při běžně používaných profilech dřeva do 35 cm součinitel prostupu tepla většinou nesplní normovou požadovanou hodnotou. Tyto srubové konstrukce se přesto dále nezateplují a zvýšená izolace je vkládána do ostatních obvodových konstrukcí – například střecha a podlaha, sokl apod.. Bylo by ale možné z vnitřní strany zvýšit izolační schopnosti dřevěným pohledovým obkladem a pod ním izolačními deskami na bázi dřeva, např. hobra, která má velice dobrý součinitel prostupu tepla (kolem 0,08 W/m.K) a obdobné difúzní vlastnosti jako dřevo. Exaktní výpočet tepelně technických vlastností takové konstrukce by byl nutný, ale je složitější. Tepelně technické a další vlastnosti srubových konstrukcí stěn jsou i nadále předmětem odborného výzkumu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Pelikáne.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice