Dotaz: Zateplení chaty
Dobrý den, koupili jsme si dřevěnou chatu s prosklenou verandou částečně obloženou dřevem na straně s venkovním prostorem. Chatu bychom rádi zateplili bohužel si nevíme rady jaké složení zateplení dát na dřevěnou nosnou konstrukci.Zda by mělo být složení: dřevěná nosná konstrukce polystyren pak parozábrana a omítka nebo musí být mezi polystyrenem a dřevěnou nosnou konstrukcí ještě nějaká folie?A jaké složení by mělo být v prostoru verandy?Děkuji za radu.

Odpověď

Z Vašeho popisu zcela nevyplývá, zda popisovanou úpravu hodláte provést na vnější straně stěny chaty, nebo na straně interiéru. Proto stručně zmíním obě varianty.

Chata patrně nebude posuzována jako dům trvalého bydlení. Přesto lze jako vodítko pro návrh zateplení brát současnou platnou ČSN 73 0540-2/Z1 z roku 2005. Tato norma stanovuje základní tepelně technické charakteristiky pro obvodové konstrukce vytápěných budov. Jedná se především o součinitel prostupu tepla U (obdoba dřívější veličiny tepelný odpor) – zde je stanovena hodnota požadovaná a doporučená. Požadovaná je pro obvodový plášť lehké dřevostavby 0,30 a doporučená 0,20, jednotkou je W/m2.K (u součinitele U platí – čím menší, tím lepší).
Norma ale dále stanovuje i požadavky z hlediska kondenzace vodní páry uvnitř konstrukce a rovněž i teplotu na vnitřním povrchu obvodové stěny. To souvisí s tloušťkou navržené izolace.

V případě provedení izolace z vnější strany je nutno ověřit skladbu obvodové stěny ze strany interiéru. Zde by měla být parozábrana jako první vrstva pod vnitřním obkladem. Parozábrana je folie, která zabraňuje prostupu vodní páry z interiéru do konstrukce stěny, kde by mohly být dřevěné prvky ohroženy kondenzací. Pak následuje rošt nosné konstrukce, patrně již s vloženou stávající tepelnou izolací na bázi minerální vlny. Z vnější strany lze provést obložení chaty polystyrénem, je to způsob používaný u většiny dřevostaveb. Vnější kontaktní zateplovací systém je pak opatřen minerální omítkou, takže objekt vypadá jako by byl zděný. Zásadním předpokladem je však zde funkční parozábrana na vnitřní straně konstrukce, protože je nutno zabezpečit, aby vodní páry neprostoupily do konstrukce a nekondenzovaly na vnitřním líci polystyrénového obkladu. Polystyrén je totiž pro vodní páru prakticky velmi málo propustný. Tloušťku obkladu je potřeba stanovit s ohledem na stávající izolaci ve skladbě. Pro naplnění požadovaných normových požadavků lze předběžně stanovit cca 8 až 10 cm. V prostoru verandy by skladba vypadala stejně. Důležitým předpokladem ještě je, aby chata byla dobře izolovaná proti zemní vlhkosti. Polystyrénový obklad totiž omezí odvod vlhkosti z objektu. Stavba musí být dokonale „suchá“.

Při provedení zateplení zevnitř by skladba vypadala jak popisujete. Mohl by být použit polystyrén a parozábrana by byla vložena pod vnitřní omítkou. Patrně by to vyžadovalo vytvoření roštu z vnitřní strany a omítku provést například na heraklitové desky.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Podlucký.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice