Dotaz: V koupelně je karma na ohřev vody. Byt má kuchyň, jeden větší pokoj a koupelnu. Výměra je 45m. V kuchyni jsou starší wafky, které jsou jediným topením v bytě. Na kotel mám prý malou koupelnu, musel bych ho dát do kuchyně. Náklady by byli asi 50000,- Teď mi někdo poradil nový typ wafek od MORY s výkonem 2,5kW, které vytopí až 50m. Náklady na instalaci jsou mnohem menší a spotřeba je prý srovnatelná s kotlem. Je to možné? Taky by mě zajímalo zda se vyplatí instalovat jedny do každé místnosti nebo jedny do celého bytu. Jsem naprostý laik. S pozdravem David Přibyl

Odpověď

děkuji za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím následující:


Pro vytápění bytu za Vámi uvedených podmínek je nepochybně lepší vytápět každou místnost samostatnými plynovými kamny. Tento způsob umožňuje hospodárné vytápění každé místnosti na požadovanou teplotu. Výkon kamen je nutné zvolit podle tepelné ztráty místnosti, která závisí na její velikosti, síle a materiálu obvodových stěn a na dalších vlivech. Orientačně je možno uvažovat s potřebným výkonem 30 až 40 W/m3 vytápěného prostoru.
V ČR jsou známi dva výrobci plynových topidel s následujícím výrobním programem:KVART-CZ, s.r.o., Dvorská 2460/25, 785 01 Šternberk, tel.: 585 387 269. Tato firma vyrábí plynová kamna s tradičním názvem Vafky a jmenovitými výkony 2,5/ 3,4 /4,7 kW. U všech výkonů je možné zvolit provedení s vývodem spalin do fasády (podokenní verze) nebo do komína (komínová verze). Topidla jsou vybavena plynulou regulací výkonu a termopojistkou, která uzavírá přívod plynu při ztrátě plamene. Zapalován je piezoelektrické s věčným. Tepelný výměník kamen je hliníkový, což zaručuje velmi dobrou tepelnou vodivost, dobré využití tepla, dlouhou životnost a i nízkou hmotnost.

KARMA Český Brod a.s., Zborovská 693, 282 01 Český Brod, tel.: 321 610 511, e-mail: odbyt@karma-as.cz. Tato firma vyrábí plynová topidla ve více provedeních s označením BETA Mechanic, BETA Elektronic , BETA Comfort, GAMA F-25, GAMA F-3 a GAMA F-5, s mechanickou nebo elektronickou regulací teploty, stacionární nebo k zavěšení na stěnu, s piezoelektrickým zapalováním a věčným plamínkem nebo se zapalováním elektronickým řídícím systémem. V provedení s odtahem spalin do fasády se vyrábějí ve výkonové řadě 2,0/3,0/3,8/ 4,7 kW. V provedení s odtahem spalin do komína se vyrábějí s výkony 2,5/3,0/4,4 kW. Výměník těchto kamen je buď lithiový, nebo ocelový smaltovaný.
U obou firem je možno si vyžádat prospekty s podrobnějšími údaji.

Výhodou používání lokálních topidel jsou nižší investiční náklady než při použití etážového topení s kotlem a topnými tělesy.

Se srdečným pozdravem, Ing. Jaroslav Winkler, Energetický poradce ECČB


Dobrý den pane Přibyle,

Energy Centre České Budějovice