Dotaz: Prosím o odpověď na následující dotaz. Stavíme RD a jsem před otázkou správnosti volby kotle pro vytápění RD. Jednáse o RD přízemní bez využitého podkroví, tepelná ztráty byly vypočteny na 11,5 kW. Určení topných těles jsem provedl podletepelných ztrrát v jednotlivých místnostech s přihlédnutím k využití. Potřebuji se ujistit, že volba kondenzačního plynového kotle s integrovaným zásobníke TUV bude správná. Jaky rozsah výkonu kotle by měl být, při použití regulace vytápění nástěnnými regulátory. K vytápění jsou použity podlahové konvektory s ventilátory + otopná lavice, v hale a verandě vertikální radiátory. Děkuji za posouzení a radu.

Odpověď

děkuji Vám za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Volba kondenzačního plynového kotle spolu s podlahovými konvektory a regulátory vytápění je pro zamýšlený druh paliva správná.

Pro vytápění a pro vypočtenou tepelnou ztrátu domu 11,5 kW je nutno použít kotel s výkonem blížícím se vypočítané tepelné ztrátě. Pro současný ohřev užitkové vody je nutno výkon kotle zvětšit o výkon potřebný k ohřátí vody za stanovenou dobu, přibližně o 1 až 2 kW.

S pozdravem Ing.Jaroslav Winkler, Energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Veselý,

Energy Centre České Budějovice