Dotaz: Na chalupě mám strop z trámů, které jsou úplně zničené červotočem. Proto chci stropy shodit a udělat nové. Aby byl zachován ráz chalupy, dám nové nosné trámy, ale potřebuji poradit, jak by měly vypadat další vrstvy. Záklop bych chtěla ze sádrokartonu.
Pak asi nějaké zateplení a na půdní podlahu OSB desky na které by pak přišla plovoucí podlaha, lino nebo dlažba. Prosím poradťe,
jak silné vrstvy a jaké složení by mělo být?
Kutílková

Odpověď

Skladba podlahy, respektive konstrukce stropu jako celku, by měla být řešena s ohledem na akustické požadavky. Jiné jsou pro konstrukci oddělující dva byty, nebo pro místnosti téhož bytu. Z hlediska tepelných požadavků se jedná patrně o prostory se shodným režimem vytápění. Pokud ne, je nutno vložit odpovídající tloušťku tepelné izolace - cca 8 až 10 cm.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532 - požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost je R¨w je pro stropy mezi byty 52 dB a na kročejovou L´w 58 dB. V rámci jednoho bytu je R¨w 42 dB a L´w 68 dB.

Vzduchová neprůzvučnost je schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká v sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukové izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů. Ve Vašem případě se jedná o dřevěný strop, tedy ne příliš hmotnou konstrukci a požadavek na zvukovou izolaci bývá řešen násypem (např. Liapor), nebo použití betonové desky jako plovoucí podlahy.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Zde se účinně uplatní takzvaná plovoucí podlaha, kterou hodláte vytvořit. Většinou se jedná o plovoucí podlahu lehkou (těžká by byla tvořena betonovou deskou). Na prkenný záklop (na trámech) budou položeny tuhé rohože z kamenné vlny Steprock o tl. 3 nebo 4 cm. Následuje vlastní „plovoucí podlaha“ - 2x vrstva z OSB desek 12 mm nebo 1 x na pero a drážku (tl. cca 20 cm. Následuje nášlapná vrstva, což může být keramická dlažba, kazety apod. Aby nedošlo k poruše dlažby, měl by být podklad z OSB desek dostatečně tuhý, proto je lépe použít dvojitou konstrukci, navzájem prošroubovanou. Například výrobce cementotřískových desek Cetris, které je možno rovněž použít, udává potřebné statické údaje. Pozor je nutno dát rovněž na řešení detailů. Dlažba a deska plovoucí podlaha nesmí být spojena s okolní konstrukcí stěn – po obvodu se vkládá pruh vaty na výšku.

Tato skladba vyhoví kročejově, ale nebude mít odpovídající neprůzvučnost vzduchovou. Pak by bylo nutno zvýšit hmotnost konstrukce násypem (alespoň v tl. 15 cm, s kombinací s betonovou deskou). Vyššímu zatížení je však nutno přizpůsobit dimenzi trámů, což musí posoudit statik. Další variantou zlepšení je podvěšený SDK podhled, pak však nebudou vidět trámy.

Konkrétní skladby a hodnoty kročejových útlumů pro vzorové skladby plovoucích podlah najdete v technické dokumentaci – plovoucí podlahy z tuhých desek Rockwool - www.rockwool.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kutílková,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice