Dobry den.Bydlim v rodinnem domku po 17 letech chci vyměnit plynový kotel gazex 24 za jiny.Mam samotížku obsah vody v systému asi 160 litru radiatory univy U 545-4...Nevim,ktery typ kotle zvolit,zda stacionarni či závěsný nebo kondenzační?Dale chci vyměnit klasicke kohouty za termostaticke ventily.Vdomě je 15 radiatoru plocha vytapeni asi 540 m3.Stačil by kotel o výkonu 20kw?Roční spotřeba je průměrně asi 2300m3 zemniho plynu.Děkuji za odpověd.

Odpověď

Potřebný výkon kotle pro vytápění lze určit podle vytápěného prostoru pouze velmi přibližně. Rozhodující pro volbu výkonu kotle je tepelná ztráta objektu, kterou vypočítá projektant podle materiálu a plochy obvodových stěn, stropů, podlah, oken a dveří a s přihlédnutím ke způsobu ohřívání vody pro užitkové účely. Orientačně lze vycházet z výkonu současně používaného kotle.

Popisovaný otopný systém je podle stručného popisu poplatný době instalace a tedy starý cca 17 let. Spolu s výměnou kotle by proto bylo vhodné vyměnit i instalované plechové radiátory Univa, které jsou na hranici životnosti. Volba mezi závěsným a stacionárním kotlem je závislá jednak na požadovaném výkonu kotle a dále na prostoru potřebném k jeho instalaci. Rovněž je možno volit mezi kotlem ocelovým a kotlem litinovým, který má delší životnost. Z hlediska hospodárnosti provozu je vhodnější kotel kondenzační, který lépe využívá energii spáleného paliva. Použití kondenzačního kotle pro stávající tepelné samotížné rozvody bude vhodné nechat posoudit projektantem podle výsledků prohlídky instalovaného systému.

Protože většina současně vyráběných kotlů, zejména závěsných, je již vybavena oběhovým čerpadlem, nelze vyloučit nutnost náhrady stávajících samotížných rozvodů o velkém průměru rozvody novými. Náhrada stávajících kohoutů u radiátorů termostatickými ventily by měla odstranit možné přetápění a přinést úsporu ve spotřebě paliva.

Z uvedených námětů vyplývá nikoliv pouhá výměna kotle za nový, ale spíše generální rekonstrukce otopné soustavy, která by pak odpovídala zásadám bezpečného a hospodárného provozu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice