Dobrý den, máme v domě problém s vlhkostí v určitém úseku (jedné místnosti) domu, jedná se o místnost pod kterou je sklep (zasypaný) a dříve místnost sloužila jako dílna, nyní slouží jako ložnice, podlahy jsou odizolované, zateplené polysterénem a v podlaze jsou vedeny asi 1 m měděné trubky k topení.
Problém je, že vlhne okolní beton a zdivo, ale když se trubky obnaží, tak nekapou ani netečou (testováno půl roku), poté co se opětovně zabetonují tak opět začne vlhnout beton i zdivo a z kotle se ztrácí voda asi 1l/den, když byly obnaženy, tak se voda neztrácela. Zde je fotka před pokládkou polysterenu a dobetonávkou https://ctrlv.cz/xYxU
Trubka vede za zeď asi 3m a tam je napojena přímo na další trubku, vlhkost v druhé místnosti není, tudíž je vyloučeno prasknutí nátrubku na druhé straně.
Tady jsou fotky z aktuální doby kdy jsme byli nuceni opětovně vykopat beton ke kolínkám abychom zjistili co tedy vede k takovým mapám.
https://ctrlv.cz/IeV2
Osobně mě napadá, jestli nedochází ke kombinaci studeného betonu od podlahy/sklepa a obvodového zdiva s trubkou na provozní teplotě a nevytváří tudíž kondenzaci a odpařování vody z trubky.
Děkuji za každý komentář, Rousek.

Odpověď Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Úbytek vody v topném systému svědčí o nějaké chybě v systému. Pokud se jedná o uzavřený systém, nemělo by k úbytku vůbec docházet. Souvislost s únikem a vlhkostí v místě vedení se logicky nabízí. Spíše by se vyplatilo rozvod v „podezřelém“ úseku vyměnit a provést nově, případně zcela změnit jeho trasu, je-li to možné. Vše za dodržení technických předpisů a pravidel pro pokládku potrubí. Potrubí je nutno provést tak, aby byla umožněna volná dilatace (může být chybně) a trubky tepelně izolovat.

Pokud by k následnému úniku topné vody již nedocházelo a přetrvával by problém, pak by bylo na místě zabývat se jinou příčinou vlhnutí podlahy. Navíc uvádíte, že podlaha je s vloženou izolací proti zemní vlhkosti a tepelnou izolací, pak nevidím důvod, proč by měla vlhkost někudy pronikat ze zasypaného sklepa. To by muselo docházet například k velkému nasycení násypu pronikající vodou nebo podobně.

Ing. Jiří Veselý
Energy Centre České Budějovice