Dotaz: Koupili jsme rodinný domek z r.1928, před 6 roky. Před rokem jsme domek zateplili polystyrenem a nové omitky. V zimě se objevila vlhkost od podlahy u vnitřních příček ve výši cca 20-30 cm a místy se odlupuje omítka.
Prosím o radu, než budeme malovat, jak bychom to mohli ošetřit. Ráda zaplatim odbornou radu i cestovní náklady v případě možné návštěvy.
Děkuji a prosím o odpověď.

Odpověď

Vlhkost v podobě viditelného rozhraní, nazývá se vlhkostní mapa a následné odlupování omítek v soklové části zdiva je obvykle projevem přítomnosti solí a zvýšené vlhkosti v konstrukci.

Projeví se většinou po opravě soklových částí, kde byla na opravu použita vzdušná sanační nebo čistě vápenná omítka. Soli které na sebe vážou vodu se pak projeví nad opravenou částí v místě původní omítky, kde objemové změny pak mají za následek například odlupování štukové vrstvy nebo malby, zvláště, byla-li použitá výmalba na bázi hlinek.
Pokud omítky v interiéru opravovány nebyly a porucha se objevila na povrchu vnitřních příček, který byl dříve bez závad, nemusí to být ještě v souvislosti s provedeným zateplením polystyrénem. Je pravdou, že někdy po provedení tohoto typu zateplení a nedostatečném větrání se projeví povrchové poruchy, nejčastěji plísně. Je to způsobeno vyšší vlhkostí vzduchu v interiéru, než tomu bylo před zateplením. Příčky ve starší stavbě patrně nemají izolaci proti zemní vlhkosti, pokud se jedná o přízemí a vlhkost jejich konstrukce bude zvýšená. To má za následek „citlivost“ i na malé změny vnitřního klimatu. Ty se pak projeví v zimě, kdy příčka může prochládat ze sousedního nevytápěného prostoru.

Příčina poruchy však může být skryta ještě i jinde, například nevhodným materiálem malby, změnou užívání nebo topného režimu v místnostech, nebo i změnou vlhkostních poměrů v okolí domu. Někdy se takto projeví porucha kanalizace, dešťového svodu nebo závada na vnitřních rozvodech.
Správným postupem bude návštěva specialisty na tuto stavební problematiku. Pokuste se obrátit na poradenské konzultační středisko sítě EKIS v místě Vašeho bydliště – adresy těchto kanceláří poskytujících zpravidla bezplatné poradenství najdete na stránkách České energetické agentury – www.ceacr.cz.

Pokud se Vám jeví příčina zvýšené vlhkosti v podloží nebo nedostatečné tepelné izolaci příčky (chladný povrch), je možno na postižených místech zkusit aplikovat sanační, tepelně izolační omítku. Výšku této úpravy musí ale navrhnout technik od výrobce sanačního systému, který provede změření vlhkosti ve výškovém profilu příčky. Výška aplikace musí být dostatečná, doporučuje se minimálně 1 m nad viditelnou hranici vlhkosti.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Krylová
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice