Dotaz: Máme nadměrnou vlhkost v bytě, přibližne 60-70%. Na oknech se tvoří velké množství vody a okolo oken a na zdech se začínají vytvářet plísňe. Větrání pomáha částečně. V letním období jsme do oken nechali doplnit těsnění a tuto zimu se nadměrná vlhkost začala projevovat. Je řešením této situace aktivní odvlhčovač? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Uvedený případ kondenzace na studených površích konstrukcí a vznik plísní je po provedení kvalitního těsnění do oken častý. Zpravidla se projevuje ve starší zástavbě se špatnými tepelně izolačními vlastnostmi obvodových konstrukcí.

Nárůst relativní vlhkosti v bytě je způsoben zamezením větrání přirozenou infiltrací vzduchu netěsnostmi oken. Doporučuji pokusit se odhalit příčiny tak vysoké vlhkosti v bytě a pokud by bylo možno je ovlivnit, tak se o to pokusit (velké množství pokojových květin, akvária, nedostatečné větrání kuchyně a koupelny apod.) Obtížnější to bude, pokud se jedná například o zemní vlhkost.

Řešením problému u domů se špatnou izolační schopností obvodových stěn a oken je až provedení vnějšího dodatečného zateplení a použití kvalitních izolačních oken, správně osazených s tepelnou izolací v ostění. Prozatím by snad byla částečná možnost vylepšení situace v provedení tepelné izolace v ostění po obvodu okna na vnější straně (mohlo by se tam vejít možná až 4 cm, například Lignopor), čímž se dosáhne zvýšení povrchové teploty na zdi kolem rámu okna, nebo přidáním dalšího zasklení do stávajících oken (o výměně patrně neuvažujete).
Odstranění stávajících plísní sanací povrchu bude obtížné, plísně často přetrvávají, i když podmínky pro jejich rozvoj jsou po provedení zateplení nepříznivé.

Použití odvlhčovače vzduchu řeší dle mého názoru situaci pouze provizorně. Při jeho chodu patrně dojde k poklesu vlhkosti v bytě, ale po vypnutí bude tato opět narůstat. Nevýhodou je spotřeba elektrické energie a nutnost pravidelně vylévat kondenzát.

Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Kábrte,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice