Dobrý den,



zoufale hledám rady ohledně plísní, vlhkosti, podlah a oken. Bydlím již druhým rokem v bytě v novostavbě, byt je přízemní, avšak pod ním je ještě sklep. Na podlahu byl použit laminát, který se po prvním roce bydlení začal ve spárách mírně zvedat - spolu se zvedající se podlahou se objevil taky problém s plísní - skoro všechny skříně, nehledě na jejich umístění (venkovní / vnitřní stěna) začaly plesnivět, vždy odspodu. Takto chytla plíseň skoro každá kuchyňská skříňka ve spodní řadě (u většiny jsem prostě vyřezala záda, abych se k plesnivým částem vůbec dostala). Plesnivěla také postel, konkrétně úložný prostor v podobě šuplíků, také zespodu. Všechny plochy byly očištěny a u kterých to šlo i ošetřeny nátěrem na dřevo, proti plísním. Zatím se zdá, že nátěr pomohl, nicméně plíseň je stále cítit z některých částí nábytku, nejspíš půjde o nová ložiska. Plíseň prostě ne a ne zmizet. Jako bonus k tomu všemu je v bytě problém také s nekončícím rosení oken během chladného počasí, každé ráno okna vysouším vysavačem na čistění oken + na parapetech jsou ručníky, aby chytaly vodu, protože jinak kape na podlahu, a ta se samozřejmě zvedá ještě víc. Nádhera. V bytě se pravidelně větrá, topí, přes léto se větrá skoro celý den, používám i vysoušeč vzduchu a stejně se vše neustále opakuje a nic se nelepší. Po tomto zdlouhavém popisu se konečně dostávám k otázkám, které mě celou tu dobu trápí: - může plíseň souviset se zvednutou podlahou, pokud ano, jaké by bylo teoretické řešení, na koho se obrátit apod.? - znáte nějaké efektivní způsoby, jak se zbavit vlhkosti / jak zamezit rosení oken?



Za jakékoli odpovědi moc děkuji.


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství

V těchto případech je nutné pokusit se dopátrat příčiny zvýšené vlhkosti v bytě. Může souviset, a často to tak je, se specifickým uživatelských chováním. To také často funguje jako „zaklínadlo“ při reklamacích, které uplatňují majitelé takto postižených bytů na realizační nebo developerské firmy. Ti vždy řeknou, že se málo větrá.

Zde to může být jinak. Něco naznačuje problém s podlahou, to může být spojeno s nedostatečným odvětráním například vlhkého sklepa, nedostatečnou tepelnou izolací v konstrukci stropu nad sklepem a prochládáním sklepa.

Uvádíte, že dům je novostavba. Někdy se lze setkat i s tím, že zbytková vlhkost v masivních konstrukcích z mokrých procesů výstavby odchází ještě určitou dobu. Souviset to může s nevhodným postupem výstavby a nedodržením technologických cyklů pro vyzrání betonů a podobně.

V každém případě, pokud tak nečiníte, sledujte vlhkost v bytě na pokojovém vlhkoměru a teploměru. Měla by se pohybovat kolem 50%. Nad 55% je již vysoká a nad 60% může působit v místě tepelných mostů velké problémy s kondenzací. Přesto že novostavba by měla být postavena správně, často se setkávám s problémy právě v přízemí, kde z důvodu absence zateplení soklu základů bývá tepelný most. Ten může ovlivnit právě i podlahu.

V takto nedobře postavených domech jsou rizikové právě vestavěné skříně, nábytek u stěn, postele na uzavřených úložných prostorech pod matracemi apod. Výrazné tepelné mosty mohou působit problém i při relativní nízké vlhkosti, která je v normě, ale mění se teplota v bytě, tedy velké rozdíly teplot mezi místnostmi. Nejčastěji, když se v jedné přetápí a vedle se nevytápí vůbec – problém ložnic.

Rosení oken, patrně se jedná o 2-skla, svědčí buď o nízké kvalitě skel a okna jako celku, nebo zase jde o vysokou vlhkost vzduchu.

Těžko radit na dálku. Doporučuji, aby se na byt podíval specialista na problematiku. Lze se obrátit na konzultační střediska EKIS, která poskytují bezplatná poradenství a poradce může provést konzultaci i na místě. Kontakty naleznete na www.mpo-efekt.cz, kde je seznam všech poradenských míst v ČR a můžete si vybrat některé poblíž.

Vhodné bude připravit si sledování měření vlhkosti a teploty s časem odečtů za nějaké časové období právě teď v zimě.

Doporučit mohu i měření termovizní kamerou, která bezpečně odhalí riziková místa a tepelné mosty a může leccos objasnit.


S pozdravem



Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice