Dotaz: Dobrý den. Koupil jsem dům a v 1.patře je vlhkost i nad 70% v přízemí je vlhkost v normě dům je zateplen 6cm polistirénem, plastová okna.Nad 1patrem je nevytápěná půda a strop mezi 1patrem a půdou je složen betonové panely na nich je 2cm polistirén a na něm je obyčejný igelit a na igelitu je potěr 3cm. A tak se ptám není příčinou té vlhkosti částečně ten igelit který je po celé ploše kdy ta vodní pára zůstane v tom panelu??A jak ten strop popřípadě zateplit. Děkuji za vysvětlení a za radu.

Odpověď

Vysoká vlhkost v bytě v patře bude patrně způsobena režimem větrání. Nová plastová okna mají kvalitní těsnění, které neumožňuje výměnu vzduchu v místnostech.

Uvádí se, že až 90% vlhkosti je z obytných místností odváděno větráním. Zbylých 10% pak připadá na prostup vlhkosti obvodovými konstrukcemi. Pokud je dům zateplen polystyrénem a rovněž stropní konstrukce půdy obsahuje paronepropustné vrstvy, tak je správná intenzita větrání jediným způsobem, jak vlhkost v interiéru ovlivnit. Proto je doporučováno využívat takzvanou mikroventilaci. To je vícepolohové kování okna, které umožňuje neúplné dovření okna a tím je zaručena optimální výměna vzduchu. Starší typy oken však toto mít nemusí. Nárazové větrání většinou v těchto případech nepostačuje. Dále je potřeba se zamyslet nad zdroji vlhkosti v bytě. Rozhodujícím faktorem je totiž takzvané uživatelské chování obyvatel bytu. Zdrojem vlhkosti mohou být například pokojové rostliny, sušení prádla, časté vaření, akvária apod.

Pokud jde o zateplení stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou - návrh tloušťky tepelné izolace by měl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K).

Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy stávající skladby stropu, tedy stropní konstrukce z panelů, polystyrén 2 cm a betonový potěr. Stávající skladba však rozhodně z hlediska tepelné izolace nevyhovuje. Pro splnění hodnot dle současné platné normy lze orientačně počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. 14 cm pro dosažení požadované hodnoty dle ČSN a 20 – 22 cm pro doporučenou hodnotu. Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool) volně položené na betonovou podlahu půdy. Vhodné nejsou materiály s vyšším difuzním odporem (polystyren). Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a došlo by ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které přece jen projdou stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit též větrání půdy. Tímto řešením nedojde k negativnímu ovlivnění stávajících vlastností stropní konstrukce.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Štrbko, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice