Dobrý den, dostavěli jsme dům - několik let byl rozestavěný (jen obvodové zdi a betonem vylité podlahy) a nyní jsme ho dostavěli a bydlíme. Máme problém s vlhkostí na podlaze. Na podlaze v chodbě a v koupelně se kolem obvodových zdí tvoří vlhkost, v některých místech se tvoří i drobné kaluže. Podlahy jsou tvořené jen betoněm + hydroizolační stěrka (žádná tepelná izolace)a dlažba. Topíme dřevem, pravidelně větráme (tak 3x denně necháme úplně otevřená okna na 5-10 minut.
Prosím mohli by jste nám poradit, jakým způbobem se dá této vlhkosti zbavit?
Na jaře se chystáme dům zateplit. Pomůže mám, když zateplíme i základy pod úrovní terému, jakou tloušťku polystyrénu by jsme měli zvolit (Nyní máme kolem základů mopovou fólii)? Za odpověď moc děkuji. Němčáková

Odpověď

Vlhkost v podlaze může mít dvě příčiny. Jedna z příčin bude voda zateklá v obvodovém zdivu. Tento problém by bylo možné odstranit navrtáním děr po obvodu zdiva z venkovní strany a ponechat větrání min. po dobu léta.

Pokud obvodové stěny zateplíte dříve, než zdivo vyschne, můžete se dočkat nepříjemností ve formě plísní. Toto opatření bych kombinoval s nasazením odvlhčovače do prostorů s vlhkostí.

Další možností zavlhání je tlaková voda, která proniká nedokonalou hydroizolační vrstvou. Tento problém by bylo nutné řešit drenáží kolem základů a zachycením této vlhkosti a jejím odvedením.

Zateplení základů by mělo být takové úrovně, aby splňovalo ČSN 73 0540-2 (2007), tj. požadovanou hodnotu Un20 = 0,3 (0,38) [W/m2K], resp. obr. 1 uvedené ČSN. Tuto hodnotu dosáhnete cca 8 - 10 cm styroduru (nechat ověřit výpočtem).

S přátelským pozdravem



Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice