Dotaz: Dobrý den mám dotaz ohledně vlhkosti v panelovém bytě. Náš dům je postaven z tzv. sendvičových panelů a byly zjištěny tepelné mosty pod střechou v rozích budovy. Provedlo se zateplení jen vrchu ale zůstal problém s vlhkostí. Plísně už nevznikají což je možná vlivem častého větrání. Jednou za čas se objeví velmi vysoká vlhkost, která nejde odvětrat a na druhý den se vše vrátí do tzv.relativní vlhkosti. Podotýkám že po dešti nebo mlhavém počasí byly tyto panely mokré oproti jiným. Pomohlo by zateplení celého panelu a tím ke zmenšení vlhkosti tak jako u vrchu pod střechou, neo by mohlo dojít zateplením ještě k větší vnitřní vlhkosti?

Odpověď

V panelovém domě, který dosud nemá zateplené obvodové stěny se kondenzace a plísně obvykle projevuje na stěnách v rozích, kde jsou tepelné mosty. V místnostech pod střechou je to dost typické.

V místě „tepelného mostu“ je v konstrukci oslabená tepelná izolace, nebo zde z konstrukčních důvodů panelové soustavy není vůbec. V důsledku toho je pak teplota na vnitřním povrchu zdi v těchto místech nižší než teplota rosného bodu vodní páry obsažené ve vnitřním vzduchu. Je-li povrch zdi studený (což je u nezatepleného, málo izolujícího místa, kde beton dobře vede teplo), kondenzuje zde vodní pára obsažená ve vnitřním vzduchu a to je prostředí ideální pro rozvoj plísní.
Pro vznik kondenzace je kromě teploty povrchu druhým rozhodujícím faktorem teplota a vlhkost vnitřního vzduchu – čím větší vlhkost, tím vyšší teplota rosného bodu. Kolísání vlhkosti vnitřního vzduchu může souviset s počasím. Při delších deštích vlhkost v interiérech vzrůstá.

Pokud byla zateplena pouze střecha, nemuselo to mít na odstranění tepelného mostu žádný vliv. Často naopak při částečném zateplení detailu dojde k nevýhodnějšímu rozložení teplot v konstrukci a povrch v kritickém místě může být ještě i chladnější.
Hlavní možností, jak se zbavit kondenzace na stěnách a kritických detailech a tím i plísní je kompletní zateplení obvodového pláště domu. Zároveň dojde i ke snížení nákladů na vytápění. Zateplením jsou odstraněny tepelné mosty a vnitřní povrch stěn má pak vyšší teplotu, při které ke kondenzaci již nedochází. Zateplení musí být správně navrženo a je potřeba vyřešit především hygienicky závadná místa a složitější detaily. Ve Vašem případě jde bezpochyby o detaily atikového panelu. Ten by měl být opatřen tepelnou izolací po obvodu tak, aby izolace navázala na zateplení střechy. Návrh detailu by měl být vyřešen v prováděcí projektové dokumentaci na zateplení pláště. Projekt by měl dokladovat, že po provedení navržené úpravy budou dodrženy požadavky ČSN 73 0540-2/Z1 na vnitřní povrchovou teplotu, to znamená, že teplota v kritických detailech neklesne s rezervou pod hodnotu rosného bodu.

Vlastní zateplení polystyrénem na zvýšení vlhkosti v interiéru panelového domu vliv nemá – polystyrén a beton v sendvičovém panelu již nyní vytváří značný difúzní odpor. Větrání však bude i nadále důležité. I při provedeném zateplení stěn může výskyt plísní přetrvávat na dříve napadených místech. Například po výměně oken za okna s kvalitním těsněním. To má za následek další omezení přirozené výměny vzduchu a zvýšení vlhkosti v bytě, dále nevhodným způsobem užívání bytu – jedná se o režimy vytápění, nadměrnou produkci vlhkosti, sušení prádla, praní ve vaně, akvária, nadměrné množství květin apod. Výskyt plísní pak bývá často za nábytkem, neboť zde vzduch navíc nemůže proudit. Pokud se plísně vyskytují za nábytkem, je nutnou změnit jeho rozmístění a odstavit jej několik cm od zdi.
Pokud budou měněny okna, je dobré využívat mikroventilaci, která již patří k určitému standardu.

V případě přetrvávání problému je posouzení na místě možno svěřit specialistovi na stavební tepelnou techniku. Je možno provést termovizní měření a porovnat výsledky se stavební dokumentací domu. O poradenství na místě lze požádat na infolince České energetické agentury (www.ceacr.cz), termovizní měření lze objednat u stavebních zkušebních ústavů, případně i u EC v Č. Budějovicích.

Ing. J. Veselý, odborný poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Miklasi,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice