Dotaz: Dobrý den,
Zhruba pře půl rokem nám do bytu pod střechou v panelovém domě, po deštové přehánce protekla voda v takovém množství že to pocítily i sousedé o dvě patra pod naším bytem.Ihned jsme urgovaly na firmě která prováděla rekonstrukci střechy před 8 lety aby provedla kontrolu,bylo zjištěno že v odtokové rouře ze střechy se našla plechovka která zřejmě ucpala odtokouvou rouru. Je možné aby to zapříčinilo zatečení takového množství vody do bytu?
Firma která prováděla rekonstrukci střechy si je jistá že střecha je naprosto v pořádku, ale po napadnutí prvního sněhu se ve všech místnostech, převážně u oken a v rozích začla oběvovat viditelná vlhkost na malbě a následně plísen.Panelový dům je již 7 let zateplený.Při zatečení před půl rokem nám vlhkost nedělala problémy.Prosím o radu jak v této situaci postupovat a na koho se obrátit?Předem děkuji za odpověd.

Odpověď

Při havárii patrně došlo k velkému promočení panelů jak stropů, tak stěn. Tato vlhkost se bude z konstrukcí dostávat velmi dlouho a nebude to otázkou několika měsíců.

Stalo se zřejmě to, že v důsledku ucpání odtoku došlo na střeše k vytvoření „bazénu“ a voda přetekla až k oplechování izolace. Tam již mohla vnikat do stavebních konstrukcí. Vlastní izolace, pokud je dobře provedená, by ve svých spojích vodu propouštět určitě neměla.

Vyšší vlhkost konstrukce panelů může mít za následek dočasné snížení tepelně izolačních vlastností. V důsledku toho je vnitřní povrch konstrukce v rozích chladnější. Chová se to podobně, jako by zde byl tepelný most. S příchodem chladného počasí stropy a zdi prochladly a na chladném vnitřním povrchu dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti. Pokud je příčina prioritně v tomto, problém by se snad příští rok již objevovat neměl. Důležité ale je, snažit se plísně co nejvíce držet „pod kontrolou“. Stává se, že i když konstrukce časem vyschne, plísně přetrvají a velmi obtížně se jich lze zbavovat. Doporučoval bych proto, snažit se nyní co nejvíce snižovat vlhkost vzduchu ve Vašem bytě. Toho lze dosáhnout neustálým větráním, nejlepší je kontrolovat to pomocí pokojového vlhkoměru. Obsah vlhkosti ve vzduchu vyjádřený relativní vlhkostí má přímý vliv na kondenzaci na povrchu, která souvisí s teplotou rosného bodu vodní páry obsažené ve vzduchu. Ideální by bylo, snažit se vlhkost udržovat pod 40%. Plísně doporučuji ihned oškrabat a povrchy ošetřovat pravidelně Savem proti plísni.

Varianta, že by při havárii došlo k nějakému poškození vodotěsné vrstvy na střeše, se zdá být méně pravděpodobná, i když zcela vyloučit také nelze. Některé detaily mohou být provedeny nesprávně, nebo mohla voda zatéci i pod hydroizolační povlak a poškodit ho. Možností je, požádat o spolupráci nezávislého soudního znalce v oboru střech. Většinou to jsou odporníci s řadou praktických zkušeností, mohl by podrobnou prohlídkou střechy případné vady objevit. Kontakty lze získat na internetu nebo například u firmy Dektrade, která se specializuje na střechy.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den paní Markéto, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice