Dotaz: Vytopený rodinný dům
Ve druhém nadzemním patře nám praskla hadička od přívodu WC a vylilo se do domu 16 kubíků vody.V současné době používáme vysoušeče, ale na zdích se objevuje větší množství černé plísně .Bylo mi doporučeno natřít stěny přípravkem Algicid. Mám zdi nejdříve oškrábat a pak natřít? Pokud ano, stačí se chránit respirátorem? V celém domě topím, ale chodby vytopit nelze. Jak mám větrat?Mohu mít otevřeno přez celý den i v tomto počasí?
Děkuji za odpověď

Odpověď

Algicid patří mezi skupinu pesticidů určených k hubení řas a k ničení plísní. Jedná se o dezinfekční prostředek na fasádní a na vnitřní povrchy. Účinně působí proti nejvíce rozšířeným druhům řas a plísní, při čemž zelené řasy na zdivu zcela odbarvuje – ničí chlorofyl. Nejčastější použití algicidu je v bazénech či ve vodárenství.

Přípravek je bezbarvý tekutý, ředění vodou dle výrobce 1 : 5. Nanášíme stříkáním, štětcem nebo textilním malířským válečkem na napadené plochy. Ještě mokrý povrch drhneme kartáčem z umělé hmoty, až se nátěr napění. Po cca 8 hodinách natřené povrchy omyjeme mokrým hadrem nebo ostříkáme proudem vody. Povrch je možné také okartáčovat až po 1 – 2 dnech v době, kdy je již zcela suchý. Na silně napadených plochách postup desinfekce zopakujeme znovu, avšak natřené povrchy již kartáčem nedrhneme, neprovádíme ani žádné omývání ani odstraňování „na sucho“ algicidového nátěru a odumřelých mikroorganismů. Tolik návod výrobce.

Povrch před aplikací určitě oškrábat, tedy odstranit napadenou štukovou vrstvu, bude jistě dobré. Plísně jsou totiž velmi odolné, odstranění všech vrstev maleb a štuku opravdu neuškodí, naopak, jedná se o vrstvu, která je hlavním nositelem plísně. Výše popsané opatření tedy budete provádět již na jádrové omítce. V případě, že plísně prorostly do jádrové omítky, je pak krajním řešením přehození napadených ploch a to pak sanační omítkou nebo alespoň směsí s nějakou sanační příměsí. Sanační omítka je průvzdušná a umožní zdivu odvést vlhkost.

Větrání je potřeba provádět neustále, právě v tomto období, kdy je venkovní mrazivý vzduch s velmi malým obsahem vody. Tím je odvětrání vlhkosti z domu účinnější. Nevýhodou samozřejmě je větší spotřeba energie na vytápění, ale to se nedá nic dělat, je to dočasný stav. Respirátorem nic nepokazíte, jde především o Vaší ochranu před spóry plísní.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den paní Šimánková, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice