Dobrý den.

mám následující problém.
V posledním 3. patře panelového domu nám vlhne jedna zeď.
Jedná se o panel mezi bytem a lodžií. Dům je cca 8 let zateplen. Po nastěhování jsme instalovali plastová okna. Poslední majitel popírá, že by zeď před tím vlhla. Nicméně v místě největšího vlhnutí jsou vidět opravy omítky (vrstvy sádry), takže tuto informaci nemohu považovat za stoprocentní.
Zeď začíná vlhnout, když venkovní teploty klesnou cca pod 8°C, nejprve zvlhne roh a pak se vlhkost šíří u stropu přes obě místnosti, které k panelu přiléhají a nakonec zvlhne celá zeď. Kolem celého panelu u stropu a po stranách je zřetelná prasklina, ze která vylézá nějaký tmel, který při vlhnutí ztmavne.

Větráním lze vlhnutí částečně omezit. Dětským bezdotykovým teploměrem jsem zjistil, že panel v rohu měl přibližně 15°C stupňů, při teplotě místnosti 22°C, jiný panel cca 30 cm od rohu měl 19°C.

Problém již vidělo několik lidí (nespecialistů) a každý navrhoval úplně jiné řešení a stanovil jinou příčinu.
Rád bych dostal doporučení na jakého specialistu nebo typ firmy se obrátit. Na internetu se mi daří nalézat zejména firmy zabývající se komplexním odvlhčením celých staveb. Potřeboval bych odborníka, který by problém zhlédl, vyšetřil příčinu a doporučil nějaká řešení. Chtěl bych se vyhnout paušálnímu doporučení na přeteplení domu. Pokud by byla chyba v zateplení potřeboval bych její identifikaci z důvodu možné reklamace, nebo argumentace pro členy SVBJ.

Děkuji za odpověď.
S pozdravem, Vít Grafnetter

Odpověď

Jedná se o kondenzaci vzdušné vlhkosti na chladném povrchu v důsledku tepleného mostu.

Tepelný most zde může být i přesto, že panelový dům byl zateplen. Důvodem je určitá obtížnost správného provedení v místě lodžie, kde nosné panelové konstrukce souvisle probíhají, ale tepelné izolace dodatečného zateplení jsou zde přerušené, většinou v rovině stropní konstrukce místnosti a lodžie. Zhoršujícím faktorem může být statická porucha, která před zateplením domu nebyla řešena. Otevřená spára prochládá a dochází k prochlazování okolních panelů.

Obvyklým postupem je, že se v rámci projektu nebo technického návrhu zateplení panelového domu zpracovává statický posudek, který má odhalit defekty a stanovit postupy sanace. Za druhé je potřeba promyslet řešení obtížnějších detailů, nebo se alespoň inspirovat osvědčeným řešením jinde. Tepelný most stávající lodžie nejde většinou řešit jinak než „zabalením“ její konstrukce do tepelné izolace a to jak zespodu, tak z čela a shora. To souvisí s rekonstrukcí podlahy lodžie.

V daném případě by bylo nejvhodnější proměřit situaci termokamerou. Snímky by pomohly na základě rozložení povrchových teplot lépe lokalizovat defekt a potvrdit příčinu. Firmy které měření provádí rovněž zpracují odborný protokol, který pak může sloužit v první fázi reklamačního řízení a pro argumentaci v dalších jednáních.

Doporučuji Vám obrátit se na energetické konzultační středisko EKIS v Praze (kontakty najdete na www.mpo-efekt.cz). Tato poradenská místa poskytují poradenství zdarma a můžete si se specialistou na problematiku domluvit i prohlídku na místě. Některá střediska EKIS disponují vlastní infrakamerou a nebo Vám doporučí vhodného odborníka na měření.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice