Dobrý den,prosím poraďte,máme novou dřevostavbu a plánujeme vnitřní zateplení,aby se zde dalo přebývat i v zimě.Stěny se skládají z dřevěného roštu a zvenku silnější palubky.Čím a jak bychom mohli chatu zevnitř zateplit? Děkuji za odpověď Krejčová

Odpověď

Z Vašeho dotazu není patrno, zda nová dřevostavba byla projektována jako obytná budova k trvalému obývání, nebo jako rekreační objekt. Pokud byla projektována k trvalému obývání, mělo by tomu odpovídat složení obvodových stěn, které by měly být opatřeny tepelnou izolací již výrobcem.

U rekreačních objektů se celoroční používání nepředpokládá. Nevýhodou pro celoroční používání je jednak chybějící tepelná izolace a dále pak nízká tepelná setrvačnost stavby. Doplnění obvodových stěn tepelnou izolací z vnitřní strany nelze doporučit, protože hrozí nebezpečí kondenzace vodních par mezi dodatečnou izolací a stěnou. Zkondenzovaná vlhkost by nepříznivě ovlivňovala životnost stavby.

Uváděný rošt- nosná konstrukce objektu – by měl být vyplněn tepelnou izolací a to již od výrobce i u rekreačních objektů. Pokud tomu tak není, bylo by možno toto provést dodatečně. Další vrstva izolace by měla být instalována mezi konstrukci a palubky na vnější straně.
Podle použitých materiálů (polystyrén nebo minerální vlna) je nutno posoudit i mechanickou konstrukci, aby tato dodatečné zatížení unesla.

Vzhledem k lehké konstrukci stavby bude mít tato malou tepelnou setrvačnost. Tato vlastnost se bude projevovat tím, že bude nutno tepelný zdroj provozovat delší dobu a krátce po přerušení topení bude vnitřní teplota rychle klesat Toto by bylo možno odstranit vybudováním vnitřní cihelné nebo kamenné stěny, která by v době provozu topení akumulovala teplo.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice