Dobrý den,potřebovala bych poradit s výběrem teplovodní krbové vložky. Mám novostavbu a bude se dělat podlahové vytápění ve všech obytných místnostech s otevřenou expanzní nádobou a akumulačním výměníkem,garáž temperována 2 radiátory.Krbová vložka-primární zdroj tepla, sekundární zdroj - elektrika,podlahové topení-nucený oběh čerpadlem,ostatní samotíž,expanzní nádoba ve výšce 5,2m.Spočítali jsme ,že by krbová vložka měla mít výkon do vody 14 kw a celkový výkon 21 kw, nominální hodnota 12 kw při 60-70% výkonu vložky, ale nejsem si jistá zda to není předimenzované.Máme ve výběru tyto krby : Nordica 650 Prisma,Edilkamin aquatondo 22, Bef Aquatic WH 750.Mohli by jste mi prosím poradit jakou vložku vybrat a s jakým výkonem? Předem moc děkuji za odpověď.S pozdravem
Špičková

Odpověď


Výkon teplovodní krbové vložky vychází z tepelné potřeby domu.


V každém případě je tedy nutno mít správně spočítané tepelné ztráty domu po jednotlivých místnostech a provedený návrh dimenzování podlahového vytápění a velikosti radiátorů.
Vzhledem k tomu, že se jedná o novostavbu, neměla by být tepelná potřeba (ztráta) domu v KW tak velká, kolik je uváděno v údajích u Vámi jmenovaných typů krbových vložek. Dobře navržená novostavba střední velikosti by se měla pohybovat na tepelné ztrátě kolem 10 až 12 kW. Záleží jistě na velkosti domu, ale předpokládal bych, že tepelné izolace máte snad navržené v nízkoenergetickém standardu, což je nyní již téměř běžné.

Nevýhodou centrálního interiérového zdroje je podíl sálavého výkonu do obytného prostoru, kde je krb osazen. Zde pak většinou dochází k přetápění, i když je to prostor velký. Toto patrně hodláte řešit akumulačním vzduchovým výměníkem a rozvodem vzduchu do jiných místností. V případě vložky Edilkamin aquatondo 22 je celkový uváděný výkon 24 kW, z toho 17 do vody, což je při jmenovitém výkonu, který ovšem nebude většinou potřeba. Zdá se mi trochu předimenzovaný.

Vložka typu Nordica má jak jsem zjistil výkony 10 kW do prostoru a 11 kW do vody, což je dost nevýhodný poměr. Vhodnější se tedy jeví Bef Aquatic WH 750 s poměrem 5 kW vzduch a 9,5 kW voda. Doporučuji ale zpracování prováděcího projektu ÚT od nezávislého projektanta topení. Systém s podlahovým vytápěním a radiátory je sám o sobě dost složitý a není mi zcela z Vašeho popisu zřejmé použití otevřené expanzní nádoby na radiátorový rozvod a nucený do podlahy. Pokud by v extrémně mrazivých dnech na výkonu vložky něco chybělo, dalo by se to dohnat doplňkovým elektrokotlem. Prioritně by však projektant měl přesně spočítat tepelné ztráty.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice